04.10.2016 Zdravlje i nega

Masaža u trudnoći sprečava pojavu celulita

Dok čekate bebu, trebalo bi da izbegavate hemikalije, saune, banje i lasersku depilaciju. Kako biste svoje telo održale u dobroj formi najbolje je da lagano vežbate, pijete dosta vode i konzumirate što više svežeg voća.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Trudnoća menja svaku ženu. Trudnice se prolepšaju, koža, kosa i nokti zablistaju, ali neprijatelji ženske lepote maskiraju se u obliku celulita, strija i popucanih kapilara. Pritom, veliki problem predstavlja i činjenica da se većina kozmetičkih tretmana koji pomažu kod ovih estetskih problema za trudnice – ne preporučuju.
– Problem celulita uglavnom se pojačava zbog nagle promene hormona u telu, ali tretiranje kože mora da se uradi na drugačije načine. U rešavanju problema sa kožom tokom trudnoće mogu da pomognu ručna limfna drenaža kao i nežna masaža tela s neutralnim uljima, kojima se opušta i „isteruje“ višak vode iz zglobova zbog velike količine estrogena u telu – kaže prof. Petra Kump, kozmetičarka i vlasnica kozmetičkog salona Petra Kump.

Uz masažu, u trudnoći je najbolje primenjivati prirodne metode za sprečavanje pojave celulita – lagane vežbe, dosta vode i prehranu s mnogo voća.
– Masaža za trudnice, osim kao prevencija pojave masnih naslaga, celulita i strija, odlična je priprema za porod, a olakšava i povratak u formu – kaže Petra Kump i dodaje da se masaža može sprovoditi i u predelu abdomena, laganim kružnim pokretima oko stomaka kako bi tkivo ostalo meko uz minimalno rastezanje kože i pojavu strija.
Ostali tretmani koji ne štete trudnicama blagi su pilinzi na bazi prirodne soli, nega lica, manikira i pedikira, pa i nadogradnja noktiju. Ponekad se u trudnoći povećava maljavost pa je preporučljiva depilacija voskom ili šećernom pastom koja manje boli.
– Depilacija se radi hladnim voskom s trakicama, ali pazite ako koristite topli vosak koji se reciklira da se ne prenesu zaostale bakterije jer mogu uzrokovati infekcije. To je posebno nepoželjno u trudnoći. Budite sigurni da su higijenski standardi u kozmetičkom salonu na visini. Pre i nakon depilacije kozmetičarka bi trebalo naneti dečji puder, a posle dečje ulje ili neko drugo sredstvo biljnog porekla – kaže Petra Kump. Depiliraju se svi delovi tela i lica.

Ne preporučuje se trajna depilacija zbog laserskog svetla, a ostali zabranjeni tretmani su injekcije botoksa, izbeljivanje zuba, sauna zbog visoke temperature, solarijum i mnogo sunčanja, banje, te anticelulitni tretmani i kreme čije aktivne supstance po nanošenju ulaze u krvotok.

Za strije su najčešće „krivi“ geni, a depilacija ne izaziva pucanje kapilara.
Kako biste izbegli strije, kožu u trudnoći stalno hidrirajte, najbolje utrljavanjem prirodnih ulja (ricinus, lešnik, kokos) te shea maslacom. Pucanje kapilara na licu i nogama tokom trudnoće ne uzrokuje depilacija nego visok nivo estrogena u krvi koji stvara posteljica.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije