Urinarne infekcije u trudnoći
06.04.2023 Zdravlje i nega

Urinarne infekcije u trudnoći: Uzroci i simptomi

Urinarne infekcije u trudnoći su česta pojava. Simptomi mogu biti veoma neprijatni. Međutim ove infekcije su izlečive, ali je veoma važno da je prepoznate na vreme kako ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija.

Šta su urinarne infekcije u trudnoći?

Sistem urinarnog trakta obuhvata uretru, bešiku , uretere i bubrege. Do infekcije dolazi kada bakterije uđu u ovaj sistem i razmnožavaju. Većina ovih infekcija nisu ozbiljne i lako se leče. Međutim, ako se ne leče, infekcija mokraćne bešike može da inficira i bubrege i da izazove niz komplikacija, uključujući prevremeni porođaj, bebu sa malom porođajnom težinom i sepsu.

Uzroci urinarne infekcije u trudnoći

Bez obzira da li ste trudni ili niste, najčešći uzrok urinarnih infekcija je seks. Bakterija iz debelog creva i vagine mogu ući u uretru tokom predigre ili odnosa. Vatreni seks može izazvati i upali bešike, što olakšava bakterijama da se zadrže. Drugi uzroci mogu biti retko mokrenje jer to podrazumeva i ređe čićenja klica iz bešike i uretre. Abnormalnosti urinarnog trakta ili dijabetes takođe mogu biti uzročnici.

Dakle, trudnoća ne izaziva urinarne infekcije, ali ste u trudnoći njima podložniji zbog promena u telu.  Hormonalne promene stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija koje stvaraju idealno okruženje za razvoj bakterija koje izazivaju urinarne infekcije. Povećanje progesterona opušta mišiće koji oblažu uretru i koji stvaraju mokraću. To omogućava bakterijama da se uzdignu u bešiku i bubrege lakše nego kada niste trudni. Uvećana materica takođe može da sprečava da poptuno ispraznite bešiku kada mokrite, a to ostavlja bazen urina u kome se bakterije mogu razmnožavati.

Simptomi urinarne infekcije u trudnoći

Neke trudnice uopšte ne osećaju simptome i to se naziva asimptomatskom urinarnom infekcijom. Ginekolog će potražiti asimptomatsku infekciju na prvom prenatalnom pregledu. Međutim, ako imate urinarnu infekciju sa simptomima, onda obratite pažnju na sledeće:

  • Brza i iznenadna potreba za mokrenjem
  • Urin neprijatnog mirisa ili zamućen
  • Krv u urinu
  • Bol u predelu pubične kosti

Lečenje i prevencija urinarne infekcije

Dobra vest je da je urinarne infekcije lako lečiti, čak i kada ste trudni. Postoje lekovi koji su bezbedni  i za trudnice, a lekari će znati koji lekovi su pogodni za vas u kom tromesečju. Što se tiče prevencije urinarne infekcije, možete preduzeti nekoliko preventivnih mera:

  • Održavajte dobru higijenu
  • Ostanite hidrirani. Pijte dovoljno vode kako biste češće mokrili.
  • Urinirajte pre i posle seksa. Ovo će pomoći u uklanjanju genitalnih bakterija.
  • Nemojte zadržavati mokraću i provedite nekoliko dodatnih minuta da biste bili sigurni da ste potpuno ispraznili bešiku.
  • Pazite na ishranu. Kofein i čokolada mogu da iritiraju bešiku, a zbog upale postoji verovatnoća da će činiti da se bakterije zadržavaju.
  • Pijte sok ili čaj od brusnice. Brusnice mogu da spreče da se Ešerihija koli zalepi za bešiku. Konsultujte svog ginekologa ili babicu pre nego što se odlučite na pilule ili kapsule od brusnice.

 

Urinarne infekcije kod trudnica nisu razlog za preveliku brigu, ali se ne smeju zanemarivati. Zbog toga ukoliko uočite neke od simptoma, obavezno se obratite vašem lekaru kako bi vam dao odgovarajuću terapiju.
globalmoments/GettyImagesPlus

još iz kategorije