Najbolje proteinske kašice za bebe
05.04.2023 Bebin jelovnik

Najbolje proteinske kašice za bebe

Kada govorimo o hrani za bebe svima padaju iste stvari na pamet – pirinač, tikvice, jabuke. Međutim, i bebama su potrebni proteini i zbog toga u njihovoj ishrani treba da se nađe meso, riba, ali i drugi biljni izvori proteina koji će pomoći u izgradnji mišića i razvitku tela. Kada beba bude spremna za čvrstu hranu, budite spremni i vi. Ovo su najbolje proteinske kašice za bebe.

Najbolje proteinske kašice za bebe

Pasulj i sočivo

U pitanju su odlični izvori biljnih proteina. Bilo da sami spremate ili kupujete hranu u konzervi, pasulj i sočivo izgnječite viljuškom ili izblendirajte, a zatim to možete razblažiti sa malo majčinog mleka ili dohranom. Nešto starija deca mogu eksperimentisati sa mekim kuvanim pasuljem koji mogu jesti prstima.

Govedina

Govedina ima visok sadržaj gvožđa, cinka i proteina i odlična je hrana za bebe. Počnite sa mlevenom govedinom, kuvajte je na ringli dok potpuno ne porumeni. Nakon toga je pasirajte i poslužite ili takvu kakva jeste ili pomešanu sa pireom od povrća.

Piletina i ćuretina

Mekano ćureće čufte iseckajte na komadiće i to može biti odličan izbor da vaša beba sama jede pomoću prstića. Osim toga, meka pečena piletina iseckana na male komade može biti vrlo primamljiva za vašu bebu.

Tofu

Lak za pripremu i jeftin, tofu je dobar dodatak ishrani svake bebe. Pomešajte tofu sa voćnim pireom za slatki obrok ili ispecite tofu u sitnim komadima dok ne postanu čvrsti i poslužite bebi kao hranu koju sama može jesti.

Najbolje proteinske kašice za bebe: Riba

Riba sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina koji pomažu razvitku mozga. Osim toga, riba ima mnogo proteina i vrlo je zdrava za bebe. Držite se dalje od vrsta koje sadrže živu, a umesto toga se odlučite za vrste poput lososa, bakalara, pastrmke, skuše i brancina. Kuvajte i pasirajte ribu jer će ona sigurno pomoći da se vaša beba pravilno razvija i raste.

Puter od kikirikija

Pedijatri preporučuju proizvode od kikirikija vrlo rano kako bi se sprečile potencijalne alergije na njega. Jednostavno namažite malo putera od kikirikija na tost ili umešajte malo putera u pire. Nikada ne nudite bebi cele orašaste plodove ili puter od orašastih plodova na kaščicu jer i jedno i drugo mogu predstavljati rizik od gušenja.

Jogurt

Iako bebe ne smeju da piju kravlje mleko dok ne napune godinu dana, sasvim je u redu detetu dati jogurt. Za više proteina možete se odlučiti za grški tip jogurta, i kupite klasičnu sortu kako biste izbegli dodatne šećere.

Za više saveta i sve nesigurnosti koje imate oko dečije ishrane posavetujte se sa pedijatrom. Nadamo se da smo vam dali dobre ideje za bebinu ishranu.
Jovana Jevtić

evgenyatamanenko/ Getty Images Plus

još iz kategorije