05.05.2014 Vaspitanje

Mama, kako se prave bebe: Kako odgovoriti detetu na pitanja o seksu?

Deca kao deca često mogu da vam postave škakljiva pitanja na koja niste sigurni kako da odgovorite. Pročitajte kako da se ponašate kad vas dete zatekne nezgodnim pitanjem o seksu.

mother-and-child

Imajte na umu koliko informacija treba da podelite
Zavisno od godina vašeg deteta procenite i šta možete da mu kažete. Ako je dete baš malo onda će se zadovoljiti bilo kakvim odgovorima, dok će starije dete postavljati podpitanja.

Budite iskreni
Nikada nemojte lagati dete o tome kako nastaju bebe. Čak i da im kažete istinu njima će možda odgovor biti sramotan pa se više neće usuditi ni da pitaju. Takođe, nemojte odmah da paničite otkud detetu takvo pitanje.
Deca su po prirodi radoznala. Učiniće sve da saznaju kako određene stvari funkcionišu. Nemojte paničiti, već budite srećni što vas je pitalo. Bolje da sazna od vas nego od nekoga drugog.

Detetova pitanja shvatite ozbiljno
Godine su zaista odlučujući faktor u tome kako ćete se postaviti i šta ćete reći. Seks više i nije tolika tabu tema. Ukoliko je dete starije iskoristite njegovo pitanje kao priliku da mu objasnite važnost zaštite u seksu.

Ne izbegavajte odgovor na pitanje
Nemojte da skrećete temu ako vam dete postavi pitanje vezano za seks. Takođe, naučite da ih ne osuđujete. Imajte na umu da će se dete okrenuti nekome drugom u potrazi za informacijama.

Izvor: B92
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije