Dete neće da jede
22.05.2023 Ishrana deteta

Dete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo

Ume biti poprilično frustrirajuće kada dete neće da jede jer ste sigurno zabrinuti da će biti gladno. Otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći.

Da bi vaše dete ručkalo kao ranije, potrebno mu je neko ohrabrenje od vas kada su u pitanju obroci. Da li i koliko će vaše čedo jesti, treba da zavisi od njega, a ne od vas. Moguće je da će jednog dana jesti sve i svašta, a sledećeg praktično ništa.

U nastavku su saveti koji pomažu.

Dete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo

Umesto da ga kritikujete zbog toga što je odbilo sve što ste mu danas ponudili, razmislite šta je ranije rado jeo. Budite sigurni da sve dok vaše dete raste i dobija na težini, njegova ishrana je u redu, bez obzira što ponekad preskoči obrok. Ako ste zabrinuti, zamolite pedijatra da proveri da li je njegova težina normalna. Sigurno će vam laknuti kada saznate da zapravo nemate o čemu da brinete. Pogledajte i ovo: Kako disciplinovati dvogodišnjaka? (mojabeba.rs)

Kako da ga ohrabrite kada dete neće da jede?

Ponudite raznovrsnu zdravu hranu i pustite svoje dete da samostalno jede. Na ovaj način može da ostvari malo nezavisnosti.

Ne vičite i ne cenkajte se. „Još jedan zalogaj i dobićeš kolačić“, ili „Nema igranja dok ne pojedeš grašak“, pretvara obrok u pravu noćnu moru. Ako želite da vaše dete ima zdravu ishranu, hrana treba da ima pozitivnu konotaciju. Ne koristite slatkiše kao nagradu.

Hranite kao porodica kad god je to moguće. Kada vaše dete vidi vas ili njenu braću i sestre kako jedete zdravu hranu, veća je verovatnoća da će želeti da vas „imitira“.

Kuvajte i namirnice koje se detetu ne sviđaju. Deca sporo prihvataju nove ukuse i teksture, pa ako ona prvi put odbije boraniju, pokušajte da ih ponovo napravite sledeće nedelje. Možda će vas iznenaditi odluka da je to njena nova omiljena hrana.

Ne zaboravite da uzmete u obzir i koliko vaše dete pije. Konzumiranje previše mleka ili sokova može umanjiti apetit, pa ćete možda želeti da servirate mleko između obroka i ograničite sok na ne više od polovine šolje dnevno. Ne nudite sok deci mlađoj od 1 godine.

Vitamini za decu

Pedijatri često naglašavaju da vitamini deci nisu neophodni, sve dok jede raznovrsnu hranu. Ali ako ne jede mnogo mesa ili ribe, žitarice obogaćene gvožđem ili tamnozeleno povrće, možda će vašem detetu trebati dodatak gvožđa. Najbolji način da saznate da li je vašem detetu potreban dnevni multivitamin – i kakav da mu date – je da proverite sa pedijatrom. Možda vam pomogne i ovo: Tabele ponašanja: male tajne iskusnih roditelja (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

MarkoNOVKOV/GettyImagesPlus

još iz kategorije