karte ponašanja
18.04.2023 Vaspitanje deteta

Tabele ponašanja: mali trik iskusnih roditelja

Tabele ponašanja (mape aktivnosti) trik su koji su psiholozi osmislili da bi pozitivno usmerili i motivisali decu. One se mogu primeniti na gotovo svaki aspekt vaspitanja: promenu nepoželjnih obrazaca ponašanja, usvajanje dobrih navika, osamostaljivanje, dnevne obaveza, kućni poslovi… mogućnosti su neizmerne.

Tabele ponašanja sasvim su uobičajene u vrtićima, pedagoškim i prosvetnim ustanovama. Za njima posežu iskusni pedagozi jer one, na vrlo jednostavan i efikasan način, podstiču pozitivne postupke i destimulišu negativne obrasce ponašanja mališana.

Čemu služe tabele ponašanja?

U suštini, to su obične tabele osmišljene tako da evidentiraju svako poželjno ponašanje mališana. Recimo, ako bezuspešno primoravate dete da pere zube svako veče, napravite tabelu koja će stajati na vidnom mestu i u kojoj ćete predvideti po jedno prazno polje za svako veče u nedelji. Svake večeri, kada samo zatraži četkicu i pastu i uspešno završi rutinu, to obeležite u tabeli. Ovakva tabela deluje kao podsticaj i javna pohvala detetu. Istovremeno, ona upućuje prećutnu kritiku: ako polje za pranje zuba u sredu ostane nepopunjeno, dete će se suočavati sa svojom greškom svakog dana u nedelji i trudiće se da ubuduće izbegne neprijatan osećaj koji ga obuzme kada mu pogled padne na taj jedan neobeleženi dan.

Tabele ponašanja daju najbolje rezultate kod dece vrtićkog uzrasta i učenika nižih razreda osnovne škole.

Kako da napravim tabelu ponašanja?

Oko dizajna tabele ne morate se puno zamarati, mnogo je važnije da precizno odredite cilj koji želite da postignete. Za dvogodišnjake to može biti odlazak na nošu ili pranje zubića. Deca uzrasta tri do pet godina mogu da dobijaju plusiće svaki put kada se sami obuku ili obuju pred odlazak u vrtić. Predškolci tako mogu naučiti da spreme krevet, dok prvaci mogu da dobiju tabelu koja registruje uspešno urađene domaće zadatke. Postoje tri osnovna tipa tabele: tabela sa stikerima, nedeljna karta dostignuća i karta ponašanja.

Tabela sa stikerima

Pogodna je za: decu 2 do 5 godina

Kako funkcioniše: Za decu ovog uzrasta već je samo dobijanje stikera nagrada sama po sebi. Još ako je stiker svetlucav i vide ga svi… radosti nema kraja.

Dovoljno vam je parče papira na čijem ćete zaglavlju nacrtati situaciju koja ilustruje ponašanje koje očekujete od deteta (pranje ruku, odlazak na nošu, oblačenje…). Vašem mališanu nije važan kvalitet crteža, ali ako baš i niste vešti, možete i izrezati i zalepiti adekvatnu ilustraciju. Kupite stikere u najbližoj knjižari i svaki put kada dete uradi ono što se od njega očekuje, nalepite jedan nagradni stiker. Potrudite se da stikeri budu raznovrsni i da budu interesantni detetu, kao i da cela porodica prati njegov napredak.

Zlatna pravila za uspeh: Jasno i precizno objasnite mališanu čemu služi karta, šta se od njega očekuje. Na ovom uzrastu, nikada nemojte postavljati više od jednog cilja.

Nedeljna karta dostignuća

Pogodna je za: osnovce

Kako funkcioniše: Ovakva karta namenjena je korigovanju loših navika. Na kraju perioda, ukoliko je dete ispunilo očekivanja, trebalo bi da dobije neku simboličnu nagradu.

Svake nedelje napravite tabletu obaveza koje mališan treba da ispuni. Gledajte da spisak ne prelazi pet do sedam manjih obaveza. Svake večeri označite plusićem ona polja u kojima je dete bilo uspešno, a minusem označite zadatke koji nisu urađeni. Pravite novu tabelu svake nedelje sve dok dete ne postigne cilj – da izvrši sve svoje obaveze.

Zlatna pravila za uspeh: Precizno definišite zadatke i detetu objasnite šta tačno očekujete da uradi da bi dobilo željeni plusić. Razgovarajte s njim o tome kakva bi nagrada bila adekvatna.

Karta ponašanja

Pogodna je za: sve uzraste

Kako funkcioniše: Ona nije usmerena ka sticanju određenih navika ili ispravljanju rutina. Ona je tu kao specifična rang-lista ponašanja, koja pomaže detetu da u svakom trenutku dobije ocenu svojih postupaka.

Isecite usku traku od papira i podelite je na šest ili sedam polja. Svako polje obojte u drugoj boji. Postavite traku vertikalno: najniža boja predstavlja nepoželjno ponašanje. Najviša boja predstavlja postupke za pohvalu. Primer gradacije može da bude: Mama bira, Razmisli o tome, Možeš ti bolje, Dobar dan, Odlično urađeno, Izvanredno.

Svako dete počinje dan na polju Dobar dan. Ako se toga dana pridržava pravila ili ostvari neko postignuće, pa se pomeri nagore, biva nagrađeno pričom pred spavanje, dodatnim vremenom za video-igrice ili kasnijim odlaskom u krevet. Ali, ako padne na Mama bira, dete mora da snosi posledice. Mama može da predloži raniji odlazak u krevet ili da ukine video-igre za naredni dan.

Zlatna pravila za uspeh: Važno je da dete zna koja ga nagrada čeka ako dospe do najvišeg polja, ali obavezno morate da napravite i spisak konsekvenci koje se primenjuju ako skala padne na Mamin izbor.
monkeybussines/GettyImagesPlus

još iz kategorije