Kada se treba obratiti logopedu

Dete počinje da govori sa godinu dana. To je tek jedna-dve reči (mama, ne…). Potom dodaje „tata“, „baba“, „deda“, „bata“… Između 12. i 24. meseca može raspolagati sa svega desetak do dvadeset reči.

logoped

Prava eksplozija govora, a sada već i jezika, nastaje posle druge godine, odnosno, između druge i četvrte. Dete tada savladava čak 2.500 reči.

Beba vokalizuje (izgovara, bolje rečeno, peva vokale), guče, brblja, udvaja slogove i na kraju izgovara prvu reč.

Ovakvu govornu motoriku prati i ona opšta, što znači da beba najpre okreće glavu levo-desno, dovodi ruku u vidno polje, diže glavu, pokreće noge, sedi (sa šest meseci), stoji (sa 10-11 meseci) i oko prve godine počinje da hoda. Kašnjenje govorne motorike ili opšte motorike uvek je signal da treba posetiti logopeda.

Za izgovaranje svih glasova našeg jezika ponekad je potrebno da dete sazri i do sedme godine, ali nije poželjno čekati toliko dugo. Logopedski tretman, zbog nedostatka u izgovoru glasova, treba započeti sa pet godina, a u nekim slučajevima i ranije. Na pravilan izgovor glasova R, L, Lj, čeka se do pete godine.

Mucanje predstavlja poremećaj tempa i ritma govora, od kojeg pati 1-3% čovečanstva. Može da se ispravi i kod dece i kod odraslih, ali se najveći uspesi u lečenju postižu kod dece predškolskog uzrasta. Postoji niz metoda kojima je moguće tretirati ovaj poremećaj, a najspešnija je Švarcova metoda. Treba pomenuti i Brajovićevu metodu lečenja najtežih oblika mucanja praćenih tikovima.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije