dete masturbira
29.05.2023 Razvoj deteta

Ako vaše malo dete masturbira, ovo treba da uradite

Vaše dete masturbira iz istog razloga kao i starija deca: dobar je osećaj!

Mališan uči da trči, skače, baca, crta i da koristi toalet. Zbog toga je moguće da podjednako bude radoznao i o svojim genitalijama, kao što to radi i sa svojim prstićima, nogama ili pupkom. Ako od nedavno ne nosi više pelene, tek sada u stvari otkriva nove delove svog tela. Ipak, pogledajte kako treba da reagujete u takvim situacijama.

Ako vaše malo dete masturbira, ovo treba da uradite

Ne paničite kada dete masturbira

Masturbacija je sasvim normalna stvar. To ih ne povređuje, nije opasno po zdravo, niti znači da sa vašim čedom nešto nije u redu. Pipkanje genitalija kod male dece nije seksualno jer oni još uvek ni ne shvataju šta su seksualni odnosi.

I iako je eksplicitna seksualna igra kod starije dece često posledica izloženosti neprikladnom seksualnom materijalu, vrlo malo verovatno je da će biti slučaj sa malom decom. Oni jednostavno nemaju maštovite veštine za ovakvo ponašanje.

Mala deca masturbiraju zato što tomože biti prijatno za njih, kao i kod odraslih. Ipak, obratite pažnju na ovo je može biti znak nezdrave masturbacije:

  • Ako vaše dete masturbira stalno ili preterano, to može biti znak da se oseća anksiozno, emocionalno preplavljeno ili ne dobija dovoljno pažnje kod kuće. Ako mislite da je to možda slučaj, obratite se pedijatru za savet.

Ignorišite ga

Možda ste već rekli svom detetu da su neki njeni delovi privatni i da samo on, vi ili doktor mogu da ih dodiruju. Mnogi roditelji pokušavaju da deci objasne privatnost kao način da spreče seksualno zlostavljanje, i čini se logičnim da se ovaj koncept proširi i na masturbaciju. Ali možda to vaše dete ne razume.

Privatnost ne znači ništa deci koja imaju ispod 3 godine jer su suviše mali da bi to shvatili. Ako im stalno skrećete pažnju na to, verovatno ćete izazvati da rade to još više. Najbolje je da totalno ignorišete to i ubrzo će prestati.

Odvartite mu pažnju

Iako znate da je to normalno i da mnoga deca to rade, verovatno vam neće biti prijatno ako to bude radio u javnosti. Ako ne možete da ga ignorišete ili da se nasmejete, ometanje će biti najbolje rešenje. Masturbacija je poput čačkanja nosa — on to radi jer mu je dosadno i ručice su mu slobodne.

Pozovite je ga složi drvene puzle, igra se kockicama ili baca loptu unaokolo – sve što mu drži ruke van pantalonica.

Vrlo je važno da vaša reakcija ne bude gruba. Ako se vaše dete bude osećalo krivim zbog istraživanja svog tela ili da treba da oseća da je ono što radi nevaljalo, može da počne da povezuje seksualna ili prijatna osećanja sa osećajem krivice i stida. Zbog toga se ne ljutite na vaše dete, već pokušajte da ga nežno odvratite od toga, bar još neko vreme. Pogledajte i ovo: Dečja seksualnost: Šta je normalno da deca rade? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Jose carlos Cerdeno/GettyImagesPlus

još iz kategorije