Dete uči boje
29.05.2023 Novi broj

Dete uči boje: Kako mu to olakšati?

Još od svojih prvih dana deca polako osmatraju svet oko sebe i uče iz njega. Deca vide boje i upoznata su sa njima, ali uče da ih razlikuju tek oko treće godine. Kada trogodišnjaci uče boje, oni obično mogu da nam pokažu neku boju kada ih pitamo, a mogu da navedu četiri, a nekada i više boja do sredine godine. Evo nekoliko zabavnih načina da pomognete kada dete uči boje!

Dete uči boje: Kako mu to olakšati?

Pokušajte da boje uvedete u svaki razgovor. Na primer, kada ujutru dođe do oblačenja, pitajte dete koju boju košulje želi da obuče, kada putujete za vrtić ili ste u šetnji, komentarišite boje automobila. Kada čitate slikovnice, pokrenite dete da vam pokaže žutu ptičicu ili zeleno drvo, a možete pitati i koje je boje neki cvet ili odeća likova.

Za još zabavnije učenje kroz igru, napravite testo za kolače i podelite ga u nekoliko činija. Dodajte svakoj činiji nekoliko kapi različite boje za hranu i svaku umesite. Prvo se možete igrati sa osnovnim bojama, a onda pokažite detetu magiju mešanja boja. Na primer, pokažite detetu šta se desi kada se pomešaju crvena i žuta, crvena i plava ili plava i žuta.

Osim toga, još jedna zabavna ideja je da boju za kolače umesto u testo dodajete u provitne činije ili čaše. Na ovaj način dete će zavoleti nauku, a osim toga imaće priliku da samostalno eksperimentiše sa bojama.

Igrajte se sortiranja, ali ne po veličini ili obliku nego isključivo po bojama. Nije prerano za ovakve zadatke. Uzmite kocke u različitim bojama i zamolite dete da ih sortira u gomile po boji, ili, ukoliko još uvek ne može samo, neka pomogne vama u tom sortiranju. Ukoliko dete voli da vam pomaže u kućnim poslovima, zamolite ga da složi čarape po boji ili plastične činije. Zabavno je videti dečiju logiku u rešavanju ovakvih zadataka.

U svakodnevnoj igri ubacite po neku igru sa bojama tako da dete kroz igranje nauči i ovu veliku stavku.
Jovana Jevtić

evgenyatamanenko/Getty Images Plus

još iz kategorije