boja koja sme da se jede

Boja koja sme da se jede: Kako da je napravite sami

Svima je poznata činjenica da bebe sve predmete koje im padnu pod ruku automatski stavljaju u usta. Zbog toga, svi roditelji moraju da vode računa da predmet kog se sledećeg dočepa njihovo dete ne bude opasan za njega. Da bi deci bilo zabavno, dobro je podsticati kreativnost, a to biste ovog puta mogli izvesti putem slikarstva. Mada ne deluje moguće upravo zbog navedene činjenice, verujte da jeste. Da li ste znali da postoji boja koja sme da se jede?

Boja koja sme da se jede: Šta je to i kako je napraviti?

Pošto se bebe vrlo brzo kreću, a isto toliko brzo pokušavaju i da progutaju predmete, važno je da pažljivo birate bezbedne materijale za vaše buduće zajedničke umetničke radove. Osigurajte se biranjem jestivih predmeta i boja. Mada je poznato da se boje za slikanje ne smeju jesti, ovo je nešto potpuno drugačije. Boja koja sme da se jede potpuno je bezbedna i zahteva vrlo malo sastojaka. Njome će te uspostaviti pravi duševni mir jer nećete morati da se brinete oko toga da li će je beba staviti u usta.

Sastojci za jestivu boju:
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja hladne vode
  • 3 šolje ključale vode
  • Tečna boja za kranu

Kako napraviti jestivu boju za decu

Pomešate hladnu vodu i kukuruzno brašno u plastičnoj posudi i mešajte dok se ne stope. Zatim dodajite šolju po šolju vrele vode koju ste ranije pripremili. U ovom procesu bitno je da sve vreme mešate smešu kako biste dobili što homogeniji proizvod. Sve sipajte u šerpu, a zatim uključite ringlu i kuvajte sve zajedno na srednje jakoj vatri dok se sadržaj ne počne zgušnjavati. U odnosu na to koliko boja želite da dobijete, odvojite smešu na manje delove u različite činije. Poslednja stavka je dodavanje tečne boje u svaku od pomenutih činija sve dok ne budete zadovoljni intenzitetom boja. Kada se dobijena smeša bude ohladila, vreme je za zabavu!

Budte kreativni zajedno sa svojim detetom, uzmite papir i dobro se zabaljajte. Boju možete čuvati u odvojenim teglama i do tri nedelje.
Jovana Jevtić

AnastasiaRasstrigina/GettyImagesPlus

još iz kategorije