Čizkejk u trudnoći
27.02.2023 Ishrana trudnica

Čizkejk u trudnoći: Da li je bezbedan?

Dok očekujete bebu, postajete mnogo svesniji hrane koju unosite – jedna od njih je i čizkejk koji izaziva zabune. Da li je čizkejk u trudnoći dovoljen?

Dilema leži u sastojcima koje čizkejk može, a i ne mora da sadrži. Zbog toga je vrlo važno da obratite pažnju na sastojke, pre nego što navalite na taj ukusni čizkejk. Dobra vest je da, ukoliko ste ljubitelj, ipak postoji način i da uživate u njemu i u drugom stanju. Otkrivamo vam sve u nastavku.

Čizkejk u trudnoći: Da li je bezbedan?

Postoji nekoliko različitih načina na koje se može napraviti kolač od sira – neki se peku, dok drugi ne zahtevaju rernu. Neki su napravljeni od krem sira, dok su neki napravljeni od maskarpone sira. Iako su sve vrte čizkejka ukusne, proverite da li je bezbedno da ga jedete tokom trudnoće.

Ovakav čizkejk u trudnoći nije dozvoljen

Većinu vrsta čizkejka možete jesti dok ste u drugom stanju. Pre svea, ukoliko se ne peče, proverite sastojke. Ne sme da sadrži:

  • sirova jaja ili delimično kuvano jaje
  • nepasterizovani sir (feta, koziji sir, kamember, plavi sir itd.)

Čizkejk za trudnice

Ako je čizkejk pečen, onda je u redu ako sadrže sirova ili delimično kuvana jaja ili nepasterizovani sir. To znači da će temperatura u rerni ubiti salmonelu koja može biti prisutna i nećete rizikovati ni vaše zdravlje, ni zdravlje vaše bebe.

Ukoliko ste u nedoumici, uvek proverite sastojke. Ako ste u restoranu ili kod prijatelja, možda bi bilo pametno da ga izbegnete samo da biste bili sigurni ako ne možete sami da proverite sastojke.

Koji sastojci nisu bezbedni u trudnoći?

Ako se češete po glavi i pitate se šta je tačno pasterizacija, niste jedini.

Pasterizacija je proces u kome se hrana kao što je mleko tretira blagom toplotom, obično ispod 100 stepeni, čime se eliminišu patogeni virusi i produžava se rok trajanja. Mnogi proizvodi iz supermarketa prolaze kroz proces pasterizacije kako bi imali duži rok.

Nepasterizovani mlečni proizvodi kao što su određene vrste mleka, sirevi i kajmak mogu da sadrže štetne bakterije kao što su salmonela, listerija i E. coli.

Većina mleka i sireva koje pronađete u prodavnici obično će biti pasterizovani, ali postoje neki koji nisu. Zbog toga bi trebalo da imate naviku da proverite etiketu da biste utvrdili koji mlečni proizvodi su bezbedni za vas i bebu.

Mlečni proizvodi koje treba izbegavati dok ste u drugom stanju:

  • meki sirevi sazreli u plesni (npr. bri i kamember)
  • meki plavi sir (npr. danski i gorgonzola)
  • nepasterizovano kravlje mleko, kozje mleko ili ovčije mleko
  • bilo koja hrana napravljena od nepasterizovanog mleka.

Šta je sa jajima?

Kako sirova jaja mogu da sadrže bakterije salmonele, ne treba ih jesti tokom trudnoće. To znači da treba da preskočite recepte koji sadrže sirova jaja, npr. holandski sos, sirovo testo za kolače i bilo koji recept za čizkejk koji ne uključuje pečenje.

Recept za čizkejk u trudnoći kod kuće

Ako želite da napravite čizikej, trebalo bi da ga napravite od pasterizovanih sastojaka ili da izaberete recept koji uključuje pečenje kako biste bili sigurni da će sve štetne bakterije biti ubijene u rerni.

Šta ako ste pojeli čizkejk koji nije bezbedan za trudnice?

Greške se dešavaju i ako shvatite da ste konzumirali sirovi ili nedovoljno pečeni čizkejk, trebalo bi da kontaktirate svog lekara ili ginekologa. Simptomi koje možete osetiti uključuju groznicu, dijareju i umor. Možda nećete primetiti nikakve simptome ili ponekad može biti potrebno nekoliko nedelja da se pojave, ali u svakom slučaju, trebalo bi da razgovarate sa zdravstvenim radnikom. Otkrivamo i: Da li je bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

artoleshko/GettyImagesPlus

još iz kategorije