Omega-3 plodnost
18.05.2023 Začeće

Omega-3 poboljšava plodnost, a vole ga i trudnice

Dok radite na bebi, korisno je povesti računa o ishrani koja snažno utiče na pldonost, a omega-3 masne kiseline mogu biti od velike pomoći u tome.

Čak i kada ostanete u drugom stanju, poželjno je da nastavite da koristite ove suplemente jer su vrlo zdravi za vas i vašu bebu. Ovaj tip masnih kiselina organizam ne može samostalno da proizvode. Zbog toga je veoma važno da ih unosite, što kroz ishranu, tako i kroz dodatke ishrani.

Otkrivamo vam sve o tome.

Omega-3 poboljšava plodnost, a vole ga i trudnice

Ukoliko planirate trudnoću, uzimanje suplemenata koji sadrže omega-3 masne kiseline imaju brojne prednosti za buduće mame. Zapravo, konzumiranje zdrave ishrane pre začeća, posebno one koja je bogata folnom kiselinom, vitaminom B12 i omega-3 mansim kiselinama, povezano je sa većom stopom plodnosti. I istraživanja to potvrđuju.

omega 3 plodnost

Jedna studija sa ženama starosti od 30 do 44 godine koje su pokušavale da zatrudne prirodno su imale veću šansu za začeće jer su uzimale suplemente sa ribljim uljem, u poređenju sa onima koje nisu.

Utvrđeno je da omega-3 jača plodnost smanjujući upalu, podstičući ovulaciju i proizvodnju hormona, i pozitivno utiču na razvoj onezrelih jajnih ćelija u jajnicima.

Ako pokušavate da zatrudnite, imajte na umu da će vaše telo skladištiti omega-3 masne kiseline nekoliko nedelja, tako da će vam redovno unošenje obezbediti da imate adekvatne nivoe čak i kada zatrudnite. Ali ako ste zabrinuti zbog žive u morskim plodovima, znajte da suplementi ne sadrže živu i da postoji mnogo zdravih ribljih izbora u kojima možete uživati, a sa malo žive. Pogledajte i ovo: Da li je bezbedno jesti tunjevinu u trudnoći? (mojabeba.rs)

Riblje ulje u trudnoći

Ako ste već u drugom stanju, prednosti ribljeg ulja su i dalje korisne za vas. Više studija je potvrdilo da omega-3 poboljšava razvoj i zdravlje bebe na putu, kao i njihovih majki. Stopa prevremenog rođenja je bila niža kod mama koje su koristile riblje ulje. Takođe je i niži procenat beba sa malom porođajnom težinom.

Drugi izvori omega-3

Osim omega-3 suplemenata napravljenih od ribljeg ulja, možete uzeti u obzir i one dobijene od algi. Ovi suplementi su odlični za vegetarijance i nemaju riblji ukus.

A kada su u pitanju izvori hrane sa ovim masnim kiselinama, lekari preporučuju da žene jedu dve do tri porcije nedeljno (ukupno 8 do 12 unci) raznih morskih plodova sa niskim sadržajem žive, kao što su oslić, losos, bakalar, list i škampi.

I budite sigurni da izbegavate one vrste riba za koje se zna da imaju visok sadržaj žive, poput kraljevske skuše, sabljarke, morske ribe, ajkule itd. Pogledajte i ovo: Da li smem da pijem lekove ako pokušavam da ostanem trudna? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Galina Zhigalova/GettyImagesPlus, puhhha/GettyImagesPlus

još iz kategorije