pokušavam da ostanem trudna
27.04.2023 Začeće

Da li smem da pijem lekove ako pokušavam da ostanem trudna?

Mnogo faktora utiče na začeće bebe, ali i tokom trudnoće morate da obratite pažnju na veliki broj stvari.  Zbog toga se sigurno pitate: Da li smem da pijem lekove ako pokušavam da ostanem trudna?

Da li smem da pijem lekove ako pokušavam da ostanem trudna?

Ukoliko želite da ostanete trudni, možda je sigurnije da nastavite da uzimate lekove pre nego da prestanete sa tim. Kada pokušavate da zatrudnite, cilj je da ne uzimate nepotrebne lekove i da izbegavate lekove koji mogu povećati rizik od urođenih mana, gubitka trudnoće, nedonoščadi, smrti novorođenčadi ili smetnji u razvoju. Veliki broj medicinskih stanja, zahtevaju kontinuirano lečenje tokom trudnoće. Međutim, neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja novih ili nastavljanja starih lekova!

Koje lekove da izbegavam ako pokušavam da ostanem trudna?

Kao što je već rečeno, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom jer on najbolje zna vašu medicinsku istoriju i moći će da vam pomogne u tome. Međutim, postoji nekoliko lekova koje svakako treba da izbegavate  jer mogu ometati normalan razvoj fetusa, izazvati defekte pri rođenju ili povećati rizik od pobačaja.

  • Izotretinoin, poznatiji kao Accutane koji se koristi za lečenje akni
  • Metotreksat koji se koristi kao hemoterapija i za neke vrste artritisa
  • Tetraciklin koji se koristi za akne ili infekcije
  • Valproična kiselina za lečenje epilepsije
  • ACE inhibitori koji se obično koriste za lečenje hipertenzije

Mnogi lekovi bez recepta kao što su određeni lekovi za alergije i Tilenos su bezbedni ako pokušavate da zatrudnite. Međutim, obavezno uvek pročitajte etikete i konsultujte se sa lekarom. Neki nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su Motrin, Aleve ili bilo koji lek koji sadrži ibuprofen ne preporučuje se tokom trudnoće.

Da li ću morati da zamenim lek nekom drugom opcijom koja je bezbedna za začeće?

To zavisi od vaše individualne situacije. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji vam je i prepisao lek. Veliki broj lekova ima sigurnije alternative za trudnice, stoga ćete verovatni dobiti samo zamenski lek. Međutim, ako zatrudnite neočekivano, pozovite svog lekara što je pre moguće i razgovarajte sa njim o lekovima koje uzimate.
dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije