Materijalizam kod dece
27.04.2023 Vaspitanje

Kako da iskorenite materijalizam kod dece?

Materijalizam kod dece i pohlepa za novim stvarima su čest slučaj. To ne mora da znači da su to videli i naučili od vas (iako je vrlo moguće), nego su jednostavno željni stvari koje su videli kod drugih. Međutim, postoji način da se izborite sa ovim.

Kako nastaje materijalizam kod dece?

Većina deca voli lepe predmete i nove igračke i žele ih samo za sebe. Ako njegov ili njen najbolji prijatelj ima tri automobila ili barbike, nije fer da ono ima samo jednu. U zavisnosti od toga koliko je materijalizam naglašen kod kuće, vaše dete će možda poželeti više. Deca često žele neke stvari samo zato što ih njihovi prijatelji imaju. Osim toga, dete se može susresti sa sramom kada ga prijatelji zadirkuju jer još uvek koristi stari ranac od prošle godine.

Šta možete da uradite da iskorenite materijalizam kod dece?

Dajte dobar primer

Deca oponašaju ponašanje svojih roditelja. Osim toga, vi ćete najlakše pomoći detetu da se suoči sa komplikovanim materijalnim svetom. Popravite stare omiljene cipele i objasnite im zašto je to bolje od kupovine novih. Nemojte glasno komentarisati kako biste želeli novi telefon ako vaš stari radi sasvim dobro. Takođe, ne morate svaki dan kupovati nešto novo (ne računajući neophodne životne namirnice). Dete će usvojiti ovaj model ponašanja ukoliko ga vidi kod vas.

Nadgledajte vreme ispred ekrana

Internet i televizija su prepuni reklama i oglašavanja. Deca entuzijastično gledaju reklame za igračke isto toliko koliko gledaju crtaće s uzbuđenjem. Kompanije koje prodaju igračke to znaju i koriste. Ograničite izlaganje deteta reklamama i verovatno će teže razviti dugu listu želja. Dečji programi često nude manji broj reklama, pa je najbolje da gledaju te programe namenjene za njih.

Materijalizam kod dece:Ne ispunjavajte svaki zahtev

Deca koja dobiju sve što žele, teško se nose sa razočaranjem kada to ne dobiju. Osim toga, oni ne nauče da rade, već su navikli da samo čekaju da im dođe ono što žele. To znači da im na ovaj način činite medveđu uslugu. Recite „NE“ beskrajnim zahtevima, čak iako to bude izazivalo izlive besa u prodavnici. Razgovarajte sa bakama i dekama i zamolite ih da ne razmazuju dete poklonima i ispunjavanjima želja.

Naučite dete da barata novcem

Deca mogu da nauče više o vrednosti imovine tako što će je sami plaćati. Ako svom detetu dajete džeparac, ono će naučiti da barata novcem. Kupite svom detetu kasicu prasicu ili neka to bude manja tegla kako se ne bi obeshrabrili vremenom koje im je potrebno da sakupe novac. KAda sledeći put uzviknu da žele nešto u prodavnici pitajte ga da li ima dovoljno novca za to. Tako će od malih nogu učiti da polovinu svojih prihoda štede, a polovinu  troše.

Naučite ih da biraju prioritete

Kada se približavaju praznici i rođendani i kada dobija najviše poklone, recite detetu da nacrta tri stvari koje najviše želi. Zatim im objasnite da odaberu šta najviše žele po brojevima. Ovo pomaže u određivanju prioriteta i postavljanja ciljeva. Takođe, možete da napravite kompromise. Ako žele novu igračku, moraju da poklone neku staru. To će ih takođe naučiti empatiji.

Materijalizam kod dece: Saznajte šta podstiče njihovu želju

Ponekad deca žude za imovinom da bi ispunili emocionalnu potrebu. Ako primetite da vaše dete koje ranije nije marilo za lutke sada želi barbiku, razgovarajte o tome zašto je sada želi. Ako je razlog tome što i ostala deca to imaju, objasnite detetu da je u redu voleti različite igračke. Takođe, objasnite im da ih druga deca neće manje voleti ako imaju različite igračke.

Još jedno rešenje jeste da provodite više vremena sa njima. Deca su željna vaše pažnje. Ukoliko provodite vreme sa njima, oni neće imati vremena da maštaju o stvarima koje priželjkuju. To će učiniti da njihove materijalne želje budu manje važne.
fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije