napad besa kod dece

Tantrumi kod dece: Smirite napad besa u 5 koraka

Napadi besa su gotovo uobičajena pojava kod dece do tri godine. Ipak, od reakcije roditelja zavisi da li će se oni ponavljati ili ne. Evo kako da, u pet koraka, smirite dete koje ima trantrume.

Kako da reagujem kada dete ima napad besa?

Pravila za roditelje koji žele da spreče ispade, na papiru su sasvim jednostavna. Morate biti dosledni i morate istrajati. Ovo je sve samo ne lako kada se dogodi u nekoj realnoj situaciji. Recimo, kada kasnite na posao, a dete nipošto neće da obuje cipele. Ili kada u lokalnoj prodavnici odbijate da mu kupite petu čokoladu tog dana. (Pročitajte i: Izlivi besa: Uzroci problema i rešenja)

U vas je upereno toliko pogleda, osećate osudu sa svih strana, a vaše inače divno dete rešilo je da pokaže svoju tamnu stranu. Ipak, zaista ćete morati da istrajete po cenu belih laži na poslu ili sažaljivih pogleda iz komšiluka. Ako dete oseti da zbog napada besa vi menjate zahteve, budite sigurni da će se oni ponavljati i to sve češće i sve burnije. Ukoliko rešite da istrajete, možete računati da će dete pokušati još 3 do 5 puta i da ćete nakon toga živeti život bez dečijih napada besa.

Šta da radite da biste sprečili tantrume?

1. OČEKUJTE IH

Napadi besa (tantrumi) su prirodni, sastavni deo procesa zadovoljavanja dečje potrebe za kontrolom. Nema deteta koje neće probati ovaj sistem pre ili kasnije. Zato, očekujte ih i ne dajte da vas iznenade kada se dogode. 

2. SAMO STRPLJIVO

Kada dete upadne u tantrum, budite sigurni da ne postoje reči ili postupci koji će moći da ga urazume ili nateraju da prestane. Zato, naoružajte se strpljenjem i sačekajte da napad prođe (pripazite samo da se dete ne povredi). A kada prođe,što smirenije ponovite isto ono što ste rekli pre napada besa. Pravila moraju biti jasna i dosledna.

3. OSTANITE SMIRENI

Nemojte se osećati postiđeno i ne popuštajte pred detetom samo zato što se nalazite na javnom mestu. Većina pogleda koje dobijate uopšte nisu pogledi sažaljenja ili osude, već razumevanja. Ako počnete da razgovarate sa drugim mamama, shvatićete da su i one kroz to prošle, bar jednom. Možda dobijete i neki koristan savet. 

4. USMERITE GA

Ukoliko dete treba da uradi nešto, poput obuvanja cipela, nemojte ga moliti. Jednostavno mu saopštite da to treba da učini: „Sada je vreme da obuješ cipele.“ I potrudite se da to zaista i obavi. Recimo, ako počne da besni i baca cipele, vi odložite svoje cipele i saopštite detetu: „Dok se ne obuješ, nećemo krenuti“. A potom uđite u kuću. Kada se dete smiri, pitajte ga: „Da li si spreman da se obuješ, pa da izađemo?“

5. HVALITE DO BESVESTI

Kada dete uradi ono što ste od njega tražili, stavite mu do znanja da ste zadovoljni i proslavite jednim kvalitetnim maženjem. Ukoliko primetite da je to oblast u kojoj se ne snalazi najbolje, svaki naredni put pretvorite tu aktivnost u igru tokom koje će mu zadatak biti da vas kopira ili da to uradi nešto brže od vas.
Melpomenem/GettyImagesPlus

još iz kategorije