Problemi sa spavanjem kod dece

Problemi sa spavanjem kod dece

Deci uyrasta oko četiri godine potrebno je 11 i po do 12 sati sna u toku noći. Ukoliko se kod vašeg deteta javljaju problemi sa spavanje, pročitajte ovaj tekst i vidite kako mu možete pomoći.

Problemi sa spavanjem kod dece

Ukoliko se kod vašeg deteta predškolskog uzrasta javljaju problemi sa spavanjem, veoma je bitno da otkrijete uzrok tih problema. Jedan od najčešćih uzroka problema sa snom kod predškolaca je strah i odbijanje da noću budu sami u svom krevetu. Ukoliko ste primetili da vaše dete ima strahove, na pravom ste putu ka otkrivanju uzroka problema.

Sa druge strane, ukoliko imate još jedno mlađe dete, ponekad problem može biti ljubomora na mlađeg brata ili sestru. Plač i panika pred spavanje može biti posledica nedostatka pažnje koje vaše dete oseća u toku dana. Kada je ovaj problem u pitanju, problem ćete najlakše rešiti tako što ćete odvojiti jedan deo dana u kome ćete punu pažnju posvetiti svom starijem detetu. Ovako će se ono osećati manje zapostavljeno i srećni i neće želeti da privlači vašu pažnju na ovaj način. Najbolje bi bilo da to zajedničko vreme bude upravo neposredno pre spavanja.

Ukoliko dete ima strahove – od mraka, čudovišta, ili bilo čega drugoga, najbolje je da te strahove poštujete, a ne da ih odbacujete. Potrudite se da pronađete način da pomognete svom detetu da se oseća sigurno i snažno. Na primer, naprskajte ga zaštitnim sprejem koji štiti od čudovišta, pregledajte njegovu sobu pre nego što ugasite svetlo. Budite kreativni i na osnovu osobina svog deteta odredite šta će ga najviše umiriti.

Deca predškolskog uzrasta teško prelaze iz porodičnog kreveta i sobe koju deli sa mamom i tatom u svoju sobu i krevet u kom su sami. Neka deca to prihvataju lako, ali to su dosta ređi primeri. Ukoliko dete ne može da spava bez vas, u redu je da ponekad legnete sa njim i budete tu dok ono ne utone u san, međutim, budite oprezni jer je ovo teška navika za razbijanje. Baš zbog toga, možda je još bolja ideja da proveravate dete svakih nekoliko minuta dok ne zaspi. Ukoliko dete prelazi u vaš krevet u toku noći, odvedite ga tiho i mirno u njegovu sobu, uz objašnjenje da je vaša soba sada samo za odrasle, barem dok ne svane.

Koji god pristup da odaberete, doslednost i čvrstina će vam pomoći da brže i lakše postignete cilj!
Jovana Jevtić

Liderina/Getty Images Plus

još iz kategorije