Rivalitet kod dece
26.05.2023 Vaspitanje deteta

Rivalitet kod dece: Braća i sestre

Zaista nema ništa lepše od toga nego kada se braća i sestra slažu. Međutim, ako ste primetili rivalitet kod dece, ovi saveti vam mogu pomoći.

Istina je da se neka braća i sestre svađaju ceo život, pa prihvatite činjenicu da je moguće da jednostavno nisu kompatibilni. Ali čak i ako su potpuno različiti, treba da postoji ljubav i razumevanje između njih.

Rivalitet kod dece: Braća i sestre

Kako mala deca postaju starija, moguće je da ih gledate kako ulaze u fazu rivaliteta sa braćom i sestrama. Dok njihove ličnosti i interesovanja budu sve više definisane, a njihova mala tela jačaju, oni mogu započeti i intenzivnije sokobe. Rezultat su često svađa, zadirkivanje i gurkanje koje, kako se čini, traje po ceo dan.

Šta učiniti ako postoji rivalitet kod dece?

rivalitet kod dece

Ohrabrite decu da sama rešavaju konflikte

Kada se mala deca svađaju, najbolji pristup je obično ne mešati se. Umesto toga, pogledajte da li možete da ih navesti da to sami reše.

Kažite im, objektivno, kako vi to videte, saslušajte njihove strane i recite im da ih razumete. A onda im kažite da ste sigurni da mogu sami da dođu do rešenja i sklonite se. Dugoročno gledano, ovo će ih ohrabriti da, sada kada su „veliki“, nauče da sami rešavaju sukobe.

Naravno, neka pitanja deca jednostavno ne mogu sama da reše. U tom slučaju, sazovite sastanak kako biste razgovarali o problemu. Razgovarajte o idejama i odlučite se za onu sa koja svima odgovara. Ako to ne uspe ili ako su deca previše uznemirena da bi pregovarala, dajte im pola sata da se ohlade i pokušajte ponovo.

Možda će biti neophodan sledeći sastanak ili dva da se vidi kako rešenje funkcioniše. (Na kraju će im biti muka da budu pozvani nazad za sto, da će učiniti sve što je potrebno da reše problem.) Pogledajte i ovo: Fraze koje nikada ne treba da kažete detetu -mamaibeba.com (mojabeba.rs)

Rivalitet kod dece: Ne podstičite konkurenciju

Koliko god bilo primamljivo da naterate svoje dete da se ugleda svog brata ili sestru koje ima bolje ocene, ne pokušavajte. Poređenja šalju kompetitivnu poruku i zaista mogu da pojačaju rivalstvo kod dece.

Vaš posao je da pomognete svom detetu da da sve od sebe. Ako kući dođe sa trojkom, što je poboljšanje u odnosu na njene redovne dvojke, čestitajte je i nagradite. Zapamtite: Tretiranje svakog deteta kao pojedinca znači prepoznavanje i postavljanje individualnih ciljeva.

Priznavanje postignuća jednog deteta ne znači omalovažavanje drugog. Talenat neke dece je očigledan, dok je drugima potrebna pomoć u pronalaženju aktivnosti za koje imaju talenta. Ovo može potrajati, a možda i pristup metodom pokušaja i greške (nekoliko časova gitare ovde, čas odbojke tamo), ali nemojte odustati. Na kraju će vaše dete pronaći nešto što će joj omogućiti da zablista. Pomoći će vam i ovo: Kako nagraditi dete i podstaknuti dobro ponašanje? (mojabeba.rs)

Preduzmite korake da zaustavite uvrede

„Mama me više voli.“ „Izgledaš kao hrčak.“ „Loše mirišeš.“ Uvrede i zadirkivanja su uobičajeni i neizbežni kao i svađa među braćom i sestrama. Ipak, podsmevanja mogu da pojačaju rivalstvo ili negativnu sliku o sebi. Dakle, za razliku od vašeg slobodnog pristupa prepirkama, mudro je ovo zaustavite.

Kada čujete da vašadete vređa svog brata ili sestru, nemojte ništa govoriti pred njom. Umesto toga, sačekajte da vas dvoje ostanete sami i recite joj: „Nije u redu da svom bratu govoriš uvredljive stvari.“

Ako je vređanje hroničan problem, sazovite porodični sastanak kako biste razgovarali o tome i odlučili o rešenju. Možete oduzeti privilegije (15 minuta TV-a manje, na primer) za svaki uvredljiv komentar koji čujete.

rivalitet kod dece

Niko nikada nije rekao da je podizanje mešane porodice bilo lako, ali postoji mnogo uspešnih priča koje dokazuju da se to može učiniti – sve dok pružate dovoljno razumevanja, strpljenja i ljubavi.
Miljana Momirović

ronstik/GettyImagesPlus, fizkes/GettyImagesPlus, Maria Symchych-Navrotska/GettyImagesPlus

još iz kategorije