svađa između braće i sestara

Zašto se braća i sestre svađaju?

Da li imate utisak da sve vaša deca svađaju po ceo dan? Niste jedini. Iznenadna vika, ružne reči, pesnice, scenario su koji se ponavlja u bukvalno svakoj, pa i najsložnijoj porodici. Svađe između braće i sestara su sastavni deo odrastanja i one ne znače da veza između vaše dece nije jaka.

Zašto se braća i sestre svađaju?

Brojni su razlozi. Zato što su nervozni, gradni, umorni ili im je jednostavno dosadno. Nekada, prosto im smeta što toliko vremena provode zajedno i što moraju da dele stvari. Možda im toga dana jednostavno nedostaju mamina ili tatina pažnja. Koliko god vama izgledali bezazleni ovi razlozi, za vašu decu oni su legitimni.

Dok su mlađi, u uzrastu do tri godine, svađe i tuče među braćom i sestrama su često posledica toga što deca još nisu naučila kako da se igraju zajedno. Kod starije dece, to je prosto nemogućnost da se izađe na kraj sa određenim emocijama u toku dana. Ponekad je jedno „Mrzim te“ ili „Dosadan si“, koje jedno dete kaže drugom bez ikakvog razmišljanja, dovoljno da vam mirno popodne pretvori u poprište bitke sa ozbiljnim udarcima, gađanjem i ujedanjem.

Kako da sprečim decu da se svađaju i tuku?

Koliko god vama to izgledalo nemoguće, psiholozi tvrde da postoji rešenje, ali da vas čekaju nedelje, a možda i meseci teškog rada. Ipak, ako samo pomislite da to sa sobom nosi mirna jutra i dane bez teškim reči i razmene udaraca… vredno je svakog truda!

Pustite ih da se svađaju!

Kada shvatite da je svađa počela, pojavite se deci na vidiku, ali se nemojte mešati. Na taj način ćete im poručiti da ne smeju da pređu određene granice i da ih posmatrate, ali da imate poverenja u njih da mogu sami da reše spor. Kakvo god rešenje da bude, makar i na štetu jednog deteta – ne mešajte se. U suprotnom, može vam se dogoditi da deca ubuduće počnu da očekuju da stalno budete sudija i rešavate svaki spor. (Pročitajte i: Kako da stvorite harmoničan odnos između brata i sestre)

Ne zauzimajte strane!

Ponekad svađe uzimaju maha i bivaju izgovorene užasne reči ili se uključe pesnice. Sada više nije vreme da stojite sa strane, ali ne smete ni da zauzimate strane. Umesto da viknete: „Da ste odmah prestali“ i počnete da delite savete, razvojte decu i pitajte ih: „Kako ćemo ovo da rešimo?“. Svako dete ima pravo na po jedan predlog i pustite ih da isprobaju oba rešenja, koliko god ludo zvučala. Ako baš nikako ne ide, ponudite im neko srednje rešenje.

Odložite rešavanje problema

Nekada đavo odnese šalu i koliko god se trudite da ostanete smireni i smirite i decu, to vam jednostavno ne polazi za rukom. Tada, jednostavno, odložite razgovor. Razdvojte decu, zatražite im da svako ostane neko vreme u zasebnoj prostoriji i omogućite im da se smire. Nemojte prilaziti nijednom detetu, sve dok ne budu spremni za razgovor.

Kazna u vidu zajedničke aktivnosti

Ako su svađe česte i ako deca teško prihvataju mirna rešenja, kaznite ih, ali tako što ćete ih primorati da zajedno urade nešto. U početku će gunđati i odbijati da sarađuju, ali ih, potpuno smireno, samo vraćajte na zadatak. Na kraju će se pomiriti sa sudbinom i uraditi šta je traženo. Na ovaj način deci pokazujete da oni, u stvari, jesu sposobni da sarađuju.

Dajte im prostor za sebe

Najčešće, deca se svađaju jer previše vremena provode zajedno. I vama, kao odraslima, nekada treba odmor od osoba koje najviše volite, pa je tako i sa decom. Zato se pobrinite da svakom detetu obezbediti njegov lični prostor, makar i minimalan, u koji može da se skloni kada oseti da mu prisustvo braće i sestara ne prija.

Zabranite nasilje

Deca moraju da znaju da nasilje nije prihvatljivo. Ako dođe do tuče, nije važno ko je prvi počeo i zbog čega je svađa izbila: za tuču je potrebno dvoje i oboje moraju da snose odgovornost. Jedino tako ćete deci poručiti da, jednostavno, ne smeju da se tuku.
Victora Borodinova/Pixabay

još iz kategorije