razvoj govora u prvoj godini
18.01.2022 Razvoj bebe

Razvoj govora u prvoj godini: Učimo da pričamo!

U prvoj godini beba nauči više nego za ceo život: ona tada savladava govor i hodanje. Saznajte kako teče razvoj govora deteta u prvoj godini. 

Bebina čula u stomaku

Procesi razvoja govora započinju veoma rano, još pre bebinog rođenja. Već u 24. mesecu trudnoće formira se bebino čulo sluha, zahvaljujući čemu beba može da čuje šta se dešava i u svetu van materice. Zapravo, neki istraživači kažu da bebe mogu da čuju već od 16. nedelje trudnoće. To znači da se tokom boravka u vašem stomaku ona neće samo bezbrižno ljuljuškati u amniotičkom „balončiću” – njen mozak već tada počinje da gradi neuronske veze i puteve koji će joj jednog dana trebati u govoru.

To znači da ono što pričate, ili pevate, pomaže bebi da nauči osnove govora, a to su zvuci i ritam jezika. Američki istraživači su utvrdili da mozak bebe jače reaguje na reči i pesme koje je beba slušala pre rođenja, nego na ostale zvuke, što sugeriše da ih beba pamti.

Nakon rođenja, vaš glas i govor će uvek smiriti bebu i učiniti da se ona oseća sigurno. I ne samo to! Biće to osnova za razvoj veština komunikacije za bebu, koje će se razvijati svakim danom.

Razvoj govora od rođenja do 6. meseca

Plač je prvi i zadugo najvažniji vid komunikacije sa vama. U prvih nekoliko nedelja života, i vi i beba ćete učiti komunikaciju putem plača – ona će učiti kako da ga koristi, a vi kako da ga tumačite. Već nakon nekoliko nedelja, ako budete pažljivo slušali, uočićete da se plač svaki put razlikuje: beba koristi različite glasove i tonalitete da bi izrazila ono što želi.

Kod novorođenčadi se uvek radi provera sluha, ili dok ste još u porodilištu, ili u prvih nekoliko nedelja života. Ovo je veoma važan test, jer ako beba ne čuje dobro zvuke/glasove, onda ne može ni da ih kopira. Inače, imitiranje je jedna od veština koje bebe koriste da bi naučile da pričaju. Glasovi nisu jedini predmet kopiranja. Pored toga, beba imitira i pokrete vaših usana, očiju i izraze lica dok pričate.

S vremenom, obratite pažnju na bebine pokušaje da izgovori vokale, kao što su „o” i „a”. Budući da za njihovo formiranje nije potrebna naročita snaga usana, jezika ili vilice, to su prvi glasovi koje ćete čuti. Do šestog meseca života, beba će ovladati širim rasponom glasova, što pokazuje da uživa u mogućnosti da ispušta različite zvukove. (Pročitajte i: Razvoj govora: Kako nastaje prva reč)

Evo kako možete da pospešite razvoj govornih sposobnosti kod svoje bebe.

Pričajte svakog dana

Kada je beba mala, postoje određene stvari koje svakodnevno radite za nju: menjate joj pelene, hranite je, kupate i uspavljujete je. Dnevna rutina je sjajna prilika za komunikaciju. Ako koristite iste reči za opisivanje svakog iskustva u toku dana, i to svaki put kada to radite, beba će početi da prepoznaje te reči i povezuje ih sa onim što se dešava. Dakle, svaki put kada menjate pelene, to i objavite: „Vreme je da promenimo pelenu!” Naglasite reč „pelena” tako što ćete potapšati bebu po peleni, svaki put kada je izgovorite. Neka sve bude kratko i jednostavno, što znači da koristite dve do tri reči za bilo koju aktivnost, kao što su „Vreme za spavanje!”, „Hajde da pijemo mleko!” i „Idemo u šetnju!”.

Vreme na stomaku je za priču

Iako se vašoj bebi verovatno ne dopada da leži na stomačiću, postoji način da i ovo vreme prođe brže i da joj bude zabavnije. Lezite na pod pored nje. Ako legnete naspram nje, tako da ste licem okrenuti jedno naspram drugog, onda će beba biti motivisana da podigne glavicu i posmatra vas. U ovom položaju, ona jača mišiće, koji su neophodni da bi jela, puzala, okretala se i hodala. Osim toga, to je sjajna prilika za „razgovor” licem u lice.

Držite je blizu sebe

U ovoj fazi života, beba ne vidi dobro na daljinu, ali može da se fokusira na vaše lice kada je držite u naručju, kao i da oseti vašu toplinu i miris. Provedite tako nasamo neko vreme, držeći je u naručju. Gledajte je direktno u oči i pričajte joj nešto. Beba će biti fokusirana na vaše lice, kao i na reči koje izgovarate.

Koristite kolica u kojima je beba okrenuta prema vama

Bebe vole da posmatraju lica, a pogotovo ono najomiljenije među njima – vaše. Kada ste izvan kuće, koristite kolica u kojima je beba okrenuta prema vama. Tako će moći da vas gleda i da posmatra vaša usta dok govorite. Pored toga, moći ćete da zapazite šta joj je privuklo pažnju i na šta reaguje. Ako se trgne kada se oglasi sirena automobila, možete da joj kažete: „To je sirena automobila!”, a potom da kratko ponovite zvuk koji je čula. Na ovaj način učite bebu reči sa kojima može da poveže različite pojave i iskustva i – olakšavate joj da razume svet koji je okružuje. Beba prvo mora da shvati svet, pre nego što počne da komunicira gestovima ili rečima.

Smislite uspavanke

Pevanje pesmica i uspavanki je sjajan način da beba lakše gradi razumevanje reči i jezika. Ukoliko možete da prilagodite poznate pesmice, ili da izmislite nove, u koje ćete uključiti reči koje beba često čuje – tim bolje. Ove reči su poput sidra koje učvršćuje bebino razumevanje reči koje često koristite.

Razvoj govora od 6. do 12. meseci

U ovoj fazi, beba već bolje vidi i primetićete da okreće glavicu prema osobi koja se nalazi na suprotnom kraju prostorije, kao i da pažljivo prati šta ta osoba govori. Osim toga, može da održava kontakt očima i reaguje na izgovaranje svog imena. U ovom uzrastu i mišići su razvijeniji, i beba će sve više testirati mogućnosti za kretanje i izgovaranje prvih reči. Pored toga, u ovoj fazi života, bebe postaju svesne činjenice da glasovi izazivaju pažnju. Zato će se često oglašavati nečim što više liči na viku nego na plač. Dopustite joj da to radi, jer tako proverava svoj glas i reakcije koje će postići kod drugih. Evo nekoliko predloga za dodatnu stimulaciju govornih sposobnosti… (Saznajte i: Uticaj odraslih na razvoj govora kod dece)

Mašite, tapšite, pokazujte prstom…

Gestikulacija je primarni oblik komunikacije, pa je koristite tokom svakodnevne rutine s bebom, i uključite je u igre i pesmice koje pevate. Univerzalno popularna pesmica „Kad si srećan…” sjajna je opcija, jer uključuje različite pokrete. U ovom uzrastu, bebe već prave razne pokrete ručicama, upiru prstićem, mašu i tapšu. Ipak, nemojte da očekujete da će beba odmah reagovati na vaš zahtev da maše ili pošalje poljubac, jer će prvo slediti vaš primer.

Koristite reči koje se završavaju istim slovom

Postoje brojne reči koje sadrže isti završni glas – npr. mama, tata, kuca, zeka – a koje će pomoći da beba shvati da taj glas označava završetak reči. Takođe, ova spoznaja će joj pomoći da počne da razlikuje reči u rečenici. U rečenicama kao što je „Beba je gladna”, to završno „a” će pomoći bebi da čuje da su „beba” i „je” odvojene reči, što je osnova za savladavanje strukture govora.

Upiranje prstićem

Između 10. i 12. meseca života, dete će početi da pokazuje na stvari ispruženim prstićem. Stimulišite je u tome, tako što ćete i vi to raditi. Dok zajedno čitate knjigu ili listate slikovnicu, pokazujte prstom ono što vidite. Na ovaj način se jača veza između izgovaranja reči i njenog značenja. To je i oblik „udružene pažnje”, što znači da oboje usmeravate pažnju na istu stvar, u isto vreme. Ovo deljenje je suština komunikacije i pojačava osećaj bliskosti.

Izgovaranje suglasnika

U periodu između 6. i 12. meseca života, beba će početi da izgovara i suglasnike, a najćešće je glas „b”. Iskoristite to za stimulativne igre. Kada čujete da je beba izgovorila nešto poput „babababa”, imitirajte je. A potom samo neznatno produžite to što je izgovorila dodavanjem novog glasa. Možete da kažete: „Babababa – bu!” Na ovaj način ćete pokazati bebi da ste zainteresovani za ono što ima da vam kaže, što će je motivisati da nastavi da se oglašava. Takođe, to je način da pokažete bebi princip komunikacije u kojem postoji akcija i reakcija.

 
još iz kategorije