prvi bebini pokreti, beba u stomaku
18.01.2022 Trudnoća

Kada ću osetiti prve bebine pokrete?

Nema te trudnice koje ne očekuje sa nestrpljenjem prve bebine pokrete.  Plod se, u stvari, kreće po plodovoj vodi od samog začeća, ali je suviše mali da bi mama mogla da oseti njegove pokrete. Većina žena se iznenadi kada ove pokrete vidi već na prvom ultrazvuku i tada počne da se pita: kakav je osećaj kada se beba pomera u stomaku?

Kada beba počinje da se kreće u stomaku?

7. nedelja od začeća

Na ultrazvuku ćete moći da vidite kako se vaša beba pomera, ali to nećete moći da osetite još nekoliko meseci. (Pročitajte i: Može li se prema pokretima u stomaku predvideti bebin karakter?)

16 – 18 nedelja trudnoće

Deo trudnica sada već oseti kretanje, ali još uvek ne zna da je to što oseća beba. Ovi pokreti najviše liče na grčeve ili gasove karakteristične za rad creva i lako se zamene sa njima.

Kada ću osetiti prve bebine pokrete?

20. do 24. nedelja trudnoće

Sada već možete da osetite pokrete bebe i postajete svesni odakle osećaj dolazi. Na početku, ove senzacije se opisuju kao leptirići u stomaku, golicanje ili mehurići. Ako vam je ovo prva beba, trebaće vam neko vreme da shvatite šta se događa. 

24. do 28. nedelja trudnoće

Vaša beba će početi da reaguje na spoljašnje zvukove i da se trza na iznenadnu intenzivnu buku. Moći ćete da osetite i kad „štuca“, što će se manifestovati kao ritmični trzaji. Pošto se radi o nevoljnom refleksu, štucanje ne možete ubrajati u pokrete.

29. nedelja trudnoće

Do sada bi već trebalo da primetite ustaljene obrasce u pokretima bebe, a konačno će i drugi ljudi moći da osete njene pokrete kada stave ruku na vaš stomak.

32. nedelja trudnoće

Intenzitet i učestalost aktivnosti će se sad ustaliti i dostići svoj vrhunac. Neće se povećavati, ali se ne sme smanjivati.

Kako izgleda kada se beba vrti u stomaku?

36. nedelja trudnoće

Tokom ovog perioda beba zauzima svoj konačni položaj, što je najčešće glavom prema dole (posebno ako se radi o vašoj prvoj bebi). Glavni pokret koji ćete sad osećati biće energično guranje koje potiče od njenih ruku i nogu, kao i neugodne udarce u predelu vaših rebara. (Pogledajte i i: Čudesno: Pokreti bebe u maminom stomaku (VIDEO))

36. do 40. nedelja trudnoće

Kako vaša beba raste, tako će joj biti sve nezgodnije da se okreće. Zato ćete sada, umesto njenih okreta, sve češće osećati udarce u predelu ispod rebara, sa leve ili sa desne strane. Iako će se oblik aktivnosti promeniti, učestalost pokreta ne sme da se smanjuje.
još iz kategorije