Šta bebe rade u stomaku?

Naučnici su ustanovili, uz pomoć 4D ultrazvuka, da bebe još u majčinoj utrobi ne samo da štucaju, gutaju i protežu se, već i zevaju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Istraživači, koji su proučavali četvorodimenzionalni (4D) ultrazvuk 15 zdravih beba, smatraju da zevanje ima značajnu ulogu u razvojnom procesu fetusa, te da bi preko njega lekari ubuduće mogli da proveravaju bebino zdravlje.

Pojedini naučnici ne veruju da bebe zevaju, već da samo nasumice otvaraju i zatvaraju usta.

Psiholog Nađa Rajsland koja je sa istraživačkim timom Univerziteta u Daramu, u Velikoj Britaniji, sprovela ovu studiju, uverena je da je ipak reč o zevanju. Ona je kazala da su funkcija i značaj zevanja kod fetusa još uvek nepoznanica, ali da se na osnovu rezultata istraživanja može zaključiti da je ono povezano sa razvojem fetusa i da bi samim tim moglo da pruži naznake o zdravlju nerođene bebe.

Pročitajte i… Koje prednosti ima beba dok je još u stomaku?

„Za razliku od nas, bebe u majcinom stomaku ne zevaju zarazno, niti zato što su pospane“, rekla je britanski psiholog, dodajuci da je ucestalost zevanja vezano za sazrevanje mozga u pocetnoj fazi trudnoće.

Istrazivanje, ciji su rezultati objavljeni u casopisu Plos ONE, sprovedeno je na 15 beba – osam devojčica i sedam decaka, koje su snimane četiri puta od 24 do 36 nedelje trudnoce.

Naučinici su ustanovili da zevanje postaje ređe nakon 28 nedelje trudnoće, kao i da ne postoji nikakva bitna razlika između zevanja dečaka i devojčica.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije