Šta beba u stomaku može da oseti?

Naučno je dokazano da beba u stomaku oseća svoju okolinu, a evo i kako…

Foto: Guliver/Thinkstock

Krajem prvog trimestra, ondosno trećeg meseca trudnoće, razvija se čulo sluha. Već tada možete početi bebi da puštate umirujuću muziku koja će stimulisati lučenje endorfina i time poboljšati bebino raspoloženje. U petom mesecu trudnoće moći ćete da ostetite bebine reakcije na pojedine zvuke, kao i njene pokrete kada čuje tatin glas.

Jaki zvuci mogu da uplaše bebu – zato pričajte nežno, kako bi se beba osećala bezbedno i smireno. Ako dođete u sitaciju da morate da reagujete glasno, ne brinite. Neki stručnjaci tvrde da je za bebu dobro da proživi različite mamine emocije dok je u stomaku i da će to pomoći bebi da se kasnije bolje adaptira na život.

Beba u stomaku može i da vidi, ali ne jasne slike. Pri jakom svetlu ona vidi narandžaste i crvene senke, kao što vidite kada na suncu zatvorite kapke. Već od četvrtog meseca trudnoće beba može reagovati na svetlo, tako što će se okrenuti ka svetlu, ili od njega.

Beba u stomaku oseća vaše emocije. Potrudite se da budete smireni, kako bi i beba bila smirena. Razmišljate pozitivno. Ovo je vaše zajedničko jedinstveno vreme i nikad se više neće ponoviti na taj način. Probajte da uključite i tatu, kako bi beba upoznala i njegov glas.

Krećite se, i to polako. Vaši pokreti, kada ste u laganoj šetnji, uspavljuju bebu u stomaku. Kada se bude rodila, i dalje će je uspavljivati pokreti na koje je navikla.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije