Štucanje bebe u stomaku

Štucanje bebe u stomaku: Da li fetus stvarno štuca?

Ako ste u drugom ili trećem tromesečju, svedočićete zanimljivoj pojavi. Štucanje bebe u stomaku. Dok se prvi lepršavi pokreti bebe pretvaraju u udarce i okretanje, verovatno ćete početi da primećujete i ritmičke pokrete fetalnog štucanja. Zašto bebe štucaju u maminom stomaku i da li je to normalno?

Štucanje bebe u stomaku: Šta je fetalno štucanje?

Dakle, šta je fetalno štucanje? To su  ustvari mali pokreti koje bebina dijafragma pravi kada počnu da vežbaju disanje. Dok beba udiše, amnionska tečnost (plodova voda) ulazi u njihova pluća, izazivajući kontrakciju dijafragme koja se razvija. Rezultat? Bebe počinju da štucaju. Kako se oseća fetalno štucanje? Fetalno štucanje je brz, ponavljajući pokret za koji možete reći da definitivno dolazi od bebe. U početku ćete možda pomisliti da je to meki udarac, ali onda će se to dešavati iznova i iznova. Ako obratite pažnju, primetićete da ritam odražava štucanje odraslih, koje je takođe uzrokovano pokretima dijafragme.

Štucanje bebe u stomaku: Zašto fetus štuca?

Za razliku od dece i odraslih, prebrzo gutanje ručka neće izazvati štucanje kod fetusa. A šta hoće?

Bebin respiratorni sistem: Bebina sposobnost da udiše i izdiše amnionsku tečnost – a samim tim i štucanje – dobar je znak da se njihova dijafragma dobro razvija. Ovaj proces zapravo počinje oko 10. nedelje, mada verovatno nećete moći da osetite štucanje fetusa još nekoliko meseci.

Bebin nervni sistem: Fetalno štucanje ukazuje na aktivaciju nerva koji kontroliše dijafragmu.  Drugim rečima, to znači da beba postaje neurološki dovoljno razvijena da preživi van materice. Što je svakako dobra vest!

Bebini refleksi: Osim disanja, beba takođe vežba sisanje palca i zevanje – sve te divne stvari koje će raditi kada se rodi. A sve ove aktivnosti mogu dovesti i do štucanja.

Pošto je svaka trudnoća jedinstvena, ne postoji pravilo koliko često fetus treba da štuca. Ipak, čini se da neke bebe ne štucaju mnogo, i to je takođe u redu, sve dok osećate druge pokrete u stomaku. Na početku trećeg trimestra već ste se upoznali s bebinim ritmovima. Ovo je takođe vreme kada ćete verovatno osećati češće štucanje u materici, koje će se proređivati kako se približavate porođaju. Međutim, ako se štucanje učesta tri do četiri nedelje pre porođaja, pođite na pregled kako bi se utvrdilo da li postoji neki problem s pupčanom vrpcom.

Kako zaustaviti fetalno štucanje

Kao što je slučaj s štucanjem kod odraslih, ne postoji siguran način da se zaustavi štucanje fetusa. Promenite položaj, prošetajte, popijte čašu vode – sve to može biti od pomoći, jer svaki novi stimulans utiče na bebu. I opustite se – sve je to ok. Navići ćete se.
LSOphoto/gettyimages.co.uk

još iz kategorije