Rani znakovi da je porođaj blizu
08.05.2023 Porođaj

Rani znakovi da je porođaj blizu

Svaki porođaj je drugačiji i drugačije počinje, zbog toga se ne može sa preciznošću predvideti kada će se desiti. Međutim, ukoliko obratite pažnju na neke suptilne znakove, možda ćete ipak imati neku otijentaciju o tome kada će porođaj početi. Ovo su rani znakovi da je porođaj blizu.

Rani znakovi da je porođaj blizu

Rani znakovi da je porođaj blizu odnose se na fizičke promene u hormonima i telu koje se dešavaju kao priprema za porođaj. U poslednjem mesecu trudnoće možete se odećati iscrpljeno, a možete primetiti i da je beba pala niže u vešu karlicu. Ovo vrši pritisak na vašu bešiku i zbog toga ćete mnogo češće posećivati toalet. Mnoge žene nedeljama pre porođaja osećaju umor, dok druge dobijaju iznenadni nalet energije.

Nekoliko dana pred porođaj, primetićete neke suptilne znake koje će biti teško razlikovati od uobičajenih tegoba u trudnoći . Pre svega, možete primetiti promenu u vaginalnom iscetku ili pojavu grčeva u stomaku. Može se desiti da osetite slab i tup bol u leđima koji će se pojavljivati u epizodama. Možete osetiti i pritisak u vagini ili krstima.

Kako se dan porođaja bliži, osetićete i:

  • bolove poput onih tokom menstruacije
  • bolove u leđima
  • dijareju
  • Brakston Kiksove kontrakcije: One se od pravih porođajnih kontrakcija razlikuju po tome što su nepravilne, ne ostaju bolnije sa vremenom i prestaju kada promenite položaj.

Pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka je proces kada membrane koje drže amnionsku tečnost puknu. Ovo podrazumeva da osetite curenje vode iz vagine. Ukoliko se to dogodi, veoma je bitno da odmah pozovete doktora. Ukoliko je tečnost zelena ili smeđa, to može značiti da u njoj ima mekonijuma, te je veoma bitno da odete u  bolnicu zbog dodatnog nadzora.

Grlić materice

Tokom trudnoće gusti čep sluzi zatvara grlić materice i štiti bebu od infekcija. Kada se ovaj čep sluzi pomeri, porođaj je vrlo blizu. Pred porođaj, grlić materica se omekšava i otvara. Navedeni čep tada postaje labaviji i izlazi iz vaše vagine. Nekada se pojavi u jednom komadu, nekada u više njih. Ne primete sve žene ovu pojavu. Ponekad možete primetiti tragove krvi, rozikaste ili braon boje. To je sasvim normalno. Međutim, ukoliko počnete da gubite više krvi, veoma je bitno da se javite lekaru. Ovo se može desiti i nekoliko nedelja pred sam porođaj.

Kada možete očekivati znake da će se porođaj uskoro desiti?

Svaki porođaj se odvija drugačije i čak i ukoliko ste ranije već imali porođaj ili više njih, ne postoji način da primetite kada će tačno porođaj početi. Najveći broj žena rane znakove porođaja doživi između 37. i 40. nedelje.

Prva faza porođaja traje od momenta kada grlić materice počne da se omekšava pa do trenutka rođenja bebe. Ovaj proces može trajati danima. Možda u početku ništa nećete osetiti, ali imaćete više neprijatnosti odna kada kontrakcije počnu i kada postanu jake i redovne. Kada kontrakcije postanu jake i redovne tada se porađate. Kada su kontrakcije u razmaku od pet minuta, trebalo bi da dođete u bolnicu. U bolnicu treba da odete i ukoliko vam je pukao vodenjak ili ukoliko primetite krv.

Znaci da nešto nije u redu:

Ako osetite rane znake porođaja pre 37. nedelje, možda ste u opasnosti od prevremenog porođaja. Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, pozovite svog lekara radi konsultacija.
Jovana Jevtić

NataliaDeriabina/ Getty Images Plus

još iz kategorije