Pitanja o porođaju
07.05.2023 Porođaj

Pitanja o porođaju koja mnogi ne smeju da pitaju

Da li pre porođaja treba da se obrijete dole? Da li je bolje imati epiziotomiju ili cepanje? Hteli biste da vam neko odgovori na ova pitanja, ali nemate hrabrosti da ih postavite. Evo nekoliko odgovora na pitanja o porođaju koja mnogi ne smeju da pitaju.

Pitanja o porođaju koja mnogi ne smeju da pitaju

Da li je ovo sekret, amnionska tečnost ili urin?

Tokom trudnoće telo se stalno menja. Isto tako, tokom trudnoće menja se i vaginalni iscedak, a vi se pitate da li vam to curi urin, ammionska tečnost ili sekret.

Ukoliko želite da naučite razliku između normalnog vaginalnog sekreta i curenja amnionske treba da znate sledeće. Većinu vremena vaginalni iscedak je kremast, sluzav ili lepljiv i nema miris. Sa druge strane, amnionska tečnost je vodenasta, trebalo bi da je bistra, nekada i žuta, zelena ili sa belim tačkama. Obično ih je lako razlkovati, a teže je uočiti razlike između amnionske tečnosti i urina.

Mnogo puta žene dođu u porodilište jer neka tečnost izlazi, međutim, ponekad to nije amnionska tečnost već urin. Beba pritiska bešuku i urin ponekada u trudnoći curi.

Ukoliko primetite tečnost koja curi, stavite uložak i odgovorite na sledeća pitanja:

  • Da li je tečnost bistra ili ima boju?
  • Da li miriše na urin ili ima loš miris?
  • Da li se to dešava kada se smejem ili kašljem?
  • Mogu li da kontrolišem curenje ako stisnem mišiće?

Ako izgleda kao mokraća, miriše na mokraću i možete je zaustaviti, verovatno je reč o mokraći. Ukoliko nije, može biti reč o amnionskoj tečnosti. U slučaju da mislite da je u pitanju plodova voda, pozovite svog lekara i razgovarajte o tome. Pravo curenje amnionske vode ne može se kontrolisati, generalno je u piranju bistra tečnost osim ako nema mekonijuma i može biti praćena kontrakcijama.

Epiziotomija

Da li je bolje imati epiziotomiju ili rizikovati cepanje? Težak izbor. Nadamo se da nećete iskusiti ni jedno od ta dva, ali u svakom slučaju, mala je verovatnoća da ćete vi o tome odlučiti.

Većina ljudi kaže da ne želi epiziotomiju, dok ih većina lekara i babica ne radi rutinski. Oni to čuvaju za one situacije u kojima se perineum (vaginalno tkivo) jednostavno više ne može istezati. Kako bi izvadili bebu, lekari tada prave krak, a beba dolazi brzo nakon toga. Mnoge žene su suočavaju sa cepanjem perineuma, a to je generalno lako zašiti. Većina doktora čak preferira manje cepanje nego epiziotomiju i medicinari su veoma vešti prilikom zašivanja.

Depilacija, brijanje ili ništa od toga?

Nekada je bila rutina da medicinske sestre briju pubičnu oblast pre porođaja. Tada se mislilo da brijanje stvara dobro okruženje za rođenje. Međutim, iscrpna istraživanja pokazala su da je brijanje nepotreban postupak, osim u slučaju carskog reza. Ipak, mnoge buduće mame se pitaju da li treba da se brinu o depilaciji. Ni depilacija voskom niti brijanje nisu neophodni i ne očekuju se.

Da li su i vas brinula ova pitanja? Nadamo se da smo vam pomogli da nađete odgovore na pitanja koja mnoge zanimaju, ali niko nema hrabrosti da ih zapravo postavi.
Jovana Jevtić

Nimito/Getty Images Plus

još iz kategorije