Privatni ili državni ginekolog
07.05.2023 Trudnoća

Privatni ili državni ginekolog tokom trudnoće

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, možda se pitate o opcijama za svoju negu tokom trudnoće i porođaja. Glavno pitanje je – privatni ili državni ginekolog.

U nastavku ćemo vam pomoći da sagledate sve i donesete pravu odlukui za vas i vašu bebu.

Privatni ili državni ginekolog tokom trudnoće

Postoje neka važna pitanja koja biste možda želeli da postavite sebi pre nego što s odlučite za privatnog ili državnog ginekologa tokom trudnoće.

  • Koga biste želeli da brine o vama — babica, vaš lekar, akušer ili kombinacija ovih zdravstvenih radnika?
  • Gde biste voleli da se porodite — u bolnici, u porodilištu ili kod kuće?
  • Kakvo biste porođajno iskustvo želeli?
  • Koja vrsta nege je bolja za vas, vašu bebu i vaše lične okolnosti?
  • Da li želite privatnu negu i možete li je priuštiti?

Obavezno istražite sve opcije i zatražite njihovo iskustvo. Vaše opcije često zavise od vašeg zdravlja, gde živite i šta je dostupno u vašoj okolini.

Ono što je važno da znate jeste da imate pravo na trudničku i porodiljsku negu. I to ne bilo kakvu, vaše je pravo da je ta nega bezbedna za vas i vašu bebu, kao i da se prema vama odnose sa poštovanjem.

Sasvim je u redu da se predomislite i pronađete ginekologa koji je pravi za vas. Važno je da imate pozitivan odnos sa izabranim lekarom koji vam pomaže da donesete prave odluke – bio on privatni ili državni ginekolog.

Ko brine o meni tokom trudnoće?

Postoji nekoliko izbora za vašeg lekara tokom trudnoće.

Babice rade sa vama i specijalizovane su za brigu o vama tokom zdrave trudnoće i porođaja. Nakon porođaja, one će nastaviti da se brinu o vama i bebi, kao i da pružaju podršku pri dojenju.

Akušeri su lekari koji su specijalizovani za medicinsku negu tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja. Oni mogu da vam pomažu pri porođaju kada postoji velika šansa za komplikacije i da urade carski rez.

Vaš lekar može ponuditi negu trudnoće u saradnji sa bolnicom, posebno u ruralnim oblastima. Ovo se zove zajednička briga. Pomoći će vam i ovo: Indukcija na porođaju: Šta me sve čeka? (mojabeba.rs)

Gde mogu da se porodim?

Javna bolnica (porodilište)

Većina javnih bolnica nudi niz opcija porođajne nege. Oni će sa vama raditi na odabiru nege koji najbolje odgovara vašim potrebama. Opcije mogu uključivati:

  • babica jedan na jedan (vežbanje u grupi babica)
  • porođajni centar
  • porođaj kod kuće
  • zajednička nega sa lekarom

Neke javne bolnice nude i privatne sobe, ali možda ćete biti u zajedničkoj sobi nakon porođaja. Vaš partner možda neće moći da ostane preko noći.

Ako treba da budete na pregledu kod akušera, posetićete lekara koji u to vreme radi u bolnici.

Privatna bolnica

Privatna nega će obično biti preko privatnog ginekologa po vašem izboru. Oni takođe mogu imati babicu koja radi sa njima.

Vaša prenatalna nega se često pruža u njihovim klinikama, a oni će prisustvovati vašem porođaju, obično u privatnoj bolnici. Mnoge veće privatne bolnice takođe pružaju hitnu porodiljsku pomoć.

Prrivatni ili državni ginekolog: Porođaj kod kuće

Ovo je opcija dostupna ako imate trudnoću niskog rizika i živite u blizini bolnice. O vama će tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja brinuti babice.

Privatni ili državni ginekolog tokom porođaja: Koji su troškovi?

Ako odlučite da se porodite kod kuće ili u porodilištu, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, porođaj je besplatan. Pogledajte i ovo: Šta mi zaista treba u porodlištu? (mojabeba.rs)

Ako odlučite da o vama brine privatni zdravstveni radnik, troškove snosite vi. Procenjuje se da troškovi prirodnog porođaja ili carskog reza iznose između 300 i 400 hiljada dinara ali ovo varira od klinike do klinike.

Ako imate privatno zdravstveno osiguranje, ono može pokriti neke ili sve troškove vašeg ginekologa. Trebalo bi da proverite kod svog lekara, babice, bolnice, porodilišta i zdravstvenog fonda.
Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije