Indukcija na porođaju
12.04.2023 Porođaj

Indukcija na porođaju: Šta me sve čeka?

Kako se bliži vreme porođaja, vi imate sve više pitanja. Ako su vam rekli da ćete imati indukovani porođaj ili strahujete od toga, evo šta znači indukcija na porođaju i šta možete da očekujete.

Šta znači indukcija na porođaju?

Porođaj se obično događa između 37. i 42. nedelje trudnoće. Grlić materice omekšava i počinje da se otvara, vi dobijate kontrakcije i puca vam vodenjak.  Kod indukovanog porođaja, ovi procesi se pokreću veštački. To može uključivati mehaničko otvaranje grlića materice, veštački izazvano pucanje vodenjaka ili upotreba lekova za pokretanje kontrakcija. Neretko se koriste kombinacije ovih metoda.

Koje su razlike između indukovanog i prirodnog porođaja?

Indukovani porođaj može biti bolniji od prirodnog. Kod prirodnog porođaja, kontrakcije se događaju sporo, ali kod indukovanog one mogu biti brže i jače. Pošto porođaj može biti bolniji, veća je verovatnoća da ćete želeti neku vrstu ublažavanja bolova.  Takođe, ako imate indukovan porođaj, vrlo je moguće da će vam trebati i druge intervencije kao što je upotreba klešta ili vakuuma za pomoć pri rođenju vaše bebe. Kretanje će vam biti ograničeno jer će beba biti pažljivije nadgledana nego kada je u pitanju prirodni porođaj.

Kada se preporučuje indukovani porođaj?

Indukovani porođaj se radi samo ako postoji rizik za vas ili zdravlje vaše bebe. Vaš lekar će preporučiti indukovani porođaj ako:

  • Ako ste u 42. nedelji trudnoće
  • Postoji zabrinutost da postoji problem sa placentom
  • Imate zdravstveno stanje kao što je dijabetes, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak ili preeklampsiju
  • Beba pravimanje pokreta, pokazuje promene u pulsu i ne raste kako bi trebalo
  • Pukao vam je vodenjak, ali kontrakcije nisu prirodno počele
  • Rađate više od jedne bebe

Međutim, ne može svako imati indukovani porođaj. Ako ste ranije imali carski rez ili veću operaciju abdomena, ako imate prednjačeću posteljicu (placenta previa) ili ako vaša beba leži postrance, onda nije moguće pokrenuti indukovani porođaj.

Indukcija na porođaju: Šta mogu da očekujem?

U kasnijoj trudnoći, vaš tim lekara će vršiti redovne provere vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe. Ove provere im govore da li je bolje izazvati porođaj ili zadržati bebu unutra. Uvek recite doktoru ako primetite da se vaša beba kreće manje nego obično. Ako lekari odluče da je neophodno pokretati porođaj indukcijom, lekar će opipati vašu vaginu tj. grlić materice da vide da li ste spremni za porođaj. Pokretanje porođaja može trajati od nekoliko sata do čak tri dana. Verovatno će pokretanje trajati duže ako vam je ovo prva trudnoća ili ste trudni manje od 37 nedelja.

Indukcija na porođaju

Indukcija na porođaju: Koje opcije postoje?

Postoji nekoliko različitih načina za pokretanje porođaj, a vaš lekar i babica će odabrati najbolju metodu kada pregledaju vaš grlić materice. Ponekad je potrebna kombinacija različitih strategija.

Skidanje membrana

Tokom vaginalnog pregleda, lekar prstom pravi kružne pokrete oko grlića materice. Ovo bi trebalo da oslobodi hormon prostaglandin. Ovo je nekad sasvim dovoljno za početak porođaja i za ovu proceduru ne morate biti primeljni u bolnicu.

Rizici: Ovo je jednostavan i lak postupak, međutim to ne funkcioniše uvek. Može biti malo neprijatno, ali procedura nije bolna.

Oksitocin

Sintetička verzija hormona oksitocina se daje putem infuzije kako bi započele kontrakcije. Kada kontrakcije počnu, količina oksitocina se prilagođava kako bi nastavili da imate redovne kontrakcije sve do porođaja. Proces može trajati nekoliko sati.

Rizici: Oksitocin može učiniti kontrakcije jačim, učestalijim i bolnijim nego kod prirodnog porođaja. Takođe, nećete moći mnogo da se krećete zbog infuzije, a imaćete i fetalni monitor oko stomaka kako biste nadgledali bebu. Ponekad kontrakcije mog doći prepbrzo što može uticati na otkucaje srca bebe. Ovo se može kontrolisati prilagođavanjem infuzije.

Veštačko „bušenje“ vodenjaka

Veštačka ruptura membrana je metoda koja se koristi kada vodenjak ne pukne prirodno. Vaš lekar ubacuje mali instrument nalik na kuku kroz vaginu kako bi napravio rupu u vodenjaku. Ovo može biti dovoljno za početak porođaja, mada mnogim ženama je potreban i oksitocin.

Rizici: Ova procedura može biti neprijatna, ali ne i bolna. Postoji i povećan rizik od prolapsa pupčane vrpce, krvarenja ili infekcije.

Terapija prostaglandinom

Sintetička verzija hormona prostaglandina se u stavlja u vašu vaginu da omekša grlić materice i pripremi vaše telo za porođaj. Ovaj hormon može biti u obliku gela i on se daje u nekoliko doza (svakih 6 do 8 sati) ili pomoći pesara (vaginalni prsten) koji oslobađaju hormon tokom 12 do 24 sata. Nakon uvođenja prostaglandina morate ostati u bolnici. Uz to će vam možda trebati i bušenje vodenjaka ili oksitocin.

Rizici: Neke žene su primetile da im je vagina bolna nakon prostaglandinskog gela. Takođe, neke žene dožive mučninu, povraćanje ili dijareju. Veoma retko može doći do prejakih kontrakcija što utiče na otkucaje srca bebe. Ovo se može kontrolisati davanjem drugog leka ili uklanjanjem pesara.

Balon kateter za sazrevanje grlića materice

Balon kateter je mala cevčica pričvršćena za balon koji se ubacuje u vaš grlić materice. Balon je naduvan fiziološkim rastvorom koji obično vrši dovoljan pritisak na grlić materice da bi se otvorio. Ostaje na mestu do 15 sati, a zatim ćete biti ponovo pregledani. Možda će vam uz ovaj metod trebati i bušenje vodenjaka ili oksitocin.

Rizici: Umetanje katetera može biti pomalo neprijatno, ali ne i bolno.

Koji god metod da je u pitanju ako primetite nešto neobično, da preterano krvarite ili da ste dobili dva istovremena simptoma, odmah obavestite lekare jer to znači da je porođaj krenuo.

Indukcija na porođaju

Da li mogu dobiti nešto za olakšanje bolova tokom indukovanog porođaja?

Indukcija na porođaju obično podrazumeva bolniji porođaj od prirodnog. U zavisnosti od toga koji tip indukcije imate, ovo može da varira od nelagodnosti tokom postupka ili intenzivnijih i dugotrajnijih kontrakcija kao posledica leka koji ste dobili. Žene često traže epidural za olakšanje bolova.

Postoje li rizici kod indukovanog porođaja?

Postoje određeni uvećani rizici ako imate indukovani porođaj koji uključuju sledeće

  • Nekad ova metoda nije uspešna, pa žena mora da ide na carski rez
  • Postoji mogućnost da beba ne dobije dovoljno kiseonika i da to utiče na njen otkucaj srca
  • Postoji rizik od infekcije za vas i vašu bebu
  • Preterano krvarenje nakon porođaja

Nekada indukcija na porođaju ne bude uspešna, pa ćete morati da se porodite carskim rezom.

Indukovani porođaj možda deluje zastrašujuće, ali najvažnije je da pokušate da se opustite što je više moguće. Oko vas će biti vaš lekar i medicinske sestre koje će znati kako da odreaguju i da sve dobro prođe. Uostalom, zabrinutost ne donosi ništa dobro.
Jun/ GettyImagesPlus, Trendsetter Images/GettyImagesPlus, NataliaDeriabina/GettyImagesPlus

još iz kategorije