Preeklampsija
21.03.2023 Trudnoća

Preeklampsija: Koji su simptomi i rizici?

Šta je to preeklampsija? Tokom trudnoće, moraćete redovno da kontrolišite krvni pritisak i dajete urin na analizu. Jedna od glavnih komplikacija koju proveravaju je stanje koje se zove preeklampsija koju karakterišu visok krvni pritisak i proteini u urinu. Ako se ne leči, može imati opasne posledice po trudnicu i bebu. Srećom, kada se otkrije rano, preeklampsija je izlečiva, a većina trudnica može izneti celu trudnoću i imati normalan porođaj.

Preeklampsija: Šta treba da znate?

Preeklampsija je stanje koje se obično dijagnostikuje nakon 20. nedelje trudnoće. Pogađa oko 2% do 8% trudnica širom sveta. Stanje karakteriše visokim krvni pritisak i prisustvo proteina u urinu. Ako se preeklampsija ne reši, može imati ozbiljne posledice i za majku i za bebu, uključujući prevremeni porođaj, otkazivanje organa i smrt. Zbog toga je važno da se trudnice redovno testiraju na preeklampsiju i da se odmah počne sa lečenjem ako se stanje dijagnostikuje. Dobra vest je da se lečenjem mogu izbeći najteže posledice.

Simptomi preeklampsije

Jedan od izazova preeklampsije je to što mnoge trudnice nemaju očigledne simptome ili imaju simptome koji mogu izgledati kao normalne trudničke tegobe. Zato su redovne kontrole toliko važne. Jedan od najčešćih simptoma preeklampsije, koji se često zamenjuje sa drugim uobičajenim simptomom trudnoće, je glavobolja. Ali dok su glavobolje uobičajene u trudnoći, preeklampsijske glavobolje su malo drugačije (mogu imati vizuelne promene). Drugi uobičajeni simptomi koje možete primetiti uključuju ekstremno oticanje ruku i stopala, kao i bol u gornjem desnom delu stomaka. Izazov je u tome što se preeklampsija najčešće dešava u trećem trimestru, a tada su oticanje ruku i bol u stomaku izuzetno česti, što ove simptome čini nepouzdanim za dijagnozu preeklampsije. Znaci za uzbunu mogu biti i: mušice u vidnom polju, mučnina, povraćanje, vrtoglavice i i naglo dobijanje na težini. Osim toga, ako osećate kratak dah ili bol u grudima, ovo su ozbiljni simptomi i odmah kontaktirajte svog ginekologa ili izabranog lekara.

Preeklampsija: Kako se leči?

Ako vam je dijagnostikovana preeklampsija, glavni fokus će biti na kontroli krvnog pritiska. U tu svrhu se često koriste lekovi koji se zovu antihipertenzivi. Pored praćenja krvnog pritiska, češće će se raditi i ultrazvuk (uglavnom dva puta nedeljno). Ultrazvuk će proceniti bebin rast, plodovu vodu, kretanje i disanje. Ako se na ultrazvuku ili laboratorijskim analizama pojave bilo kakvi zabrinjavajući rezultati, može se savetovati rani porođaj.

 
Nature/gettyimages.co.uk

još iz kategorije