Hipertenzija u trudnoći

Visok pritisak u trudnoći: Kako je sprečiti i lečiti?

Hipertenzija ili visok krvni pritisak u trudnoći je vrlo česta pojava. Međutim, hipertenzija ponekad može biti i ozbiljna u trudnoći ako se o njoj ne vodi računa. Ali ne brinite, ona može i da se drži pod kontrolom, pogotovo ako vas lekari pažljivo prate kako to inače i bude.

Hipertenzija(visok pritisak) u trudnoći: Šta je hipertenzija?

Hipertenzija je ustvari druga reč za visok krvni pritisak. Ona može da varira od blage do teške i u očitavanju krvnog pritiska, one se prikazuju ovako:

  • Blaga – 140/90 do 149/99 mmHg (ovaj nivo obično ne zahteva lečenje)
  • Umereno – 150/100 do 159/109 mmHg
  • Teška – 160/110 mmHg ili više

Ako se visok krvni pritisak zanemari, onda može izazvati probleme tokom i nakon porođaja ili čak dovesti bebu u opasnost. Dobra vest je da se ona može lečiti i sprečiti uz savete lekara.

Šta ako sam imala hipertenziju i pre trudnoće?

Ako patite od visokog krvnog pritiska i pijete lekove, razgovarajte sa svojim lekarom o planiranju trudnoće. Ako ste već saznali da ste trudni odmah obavestite svog lekara. Možda će lekari želeti da promene lekove koje koristite. Postoje lekovi koji su bezbedni za trudnice jer mogu da smanje dotok krvi u placentu kako ne bi uticali na vašu bebu.

Komplikacije koje izaziva hipertenzija u trudnoći

Najveći rizik za bebu jeste prevremeni događaj (pre 37 nedelja), kao i mala težina bebe na proođaju. Mamin visok krvni pritisak može otežati bebi da dobije dovoljno kiseonika i hranljivih materija za rast, što znači da će beba morati da se rodi ranije. Za mamu postoji rizik od moždanog udara, abrupcija placente i preeklampsija. (Pročitajte više o preeklampsiji)

Kako da smanjite visok krvni pritisak tokom trudnoće?

Najbolja stvar koji možete da uradite da držite svoj krvni pritisak u normalnom opsegu jeste da ostanete aktivni i pokušate da vežbate tokom trudnoće. Hodanje ili plivanje tokom trudnoće može da bude dobra prevencija. Takođe, održavanje uravnotežene ishrane je još jedan dobar način da držite krvni pritisak u normali. Naročito ako budete održavali nizak unos soli.

 
https://www.motherandbaby.com/pregnancy/health-and-wellness/hypertension-in-pregnancy/

Povozniuk/GettyImagesPlus

još iz kategorije