proteini u urinu u trudnoći
01.04.2023 Trudnoća

Proteini u urinu: Šta uzrokuje proteine u urinu tokom trudnoće?

Iako je prirodno imati malo proteina u urinu – čak i tokom trudnoće – postoje trenuci kada povišeni nivoi proteina u urinu mogu ukazivati na ozbiljan problem.  Na primer, visok nivo proteina u urinu kasnije tokom trudnoće može biti znak preeklampsije – ozbiljnog stanja koje pogađa trudnice.

Proteini u urinu: Šta to znači?

Kod osoba koje nisu trudne, normalna količina proteina u urinu bi bila oko 150 mg/dan. Ali kada ste trudni, taj broj se može povećati do 300 mg/dan. Tela prolazi kroz razne promene tokom trudnoće. Jedna od normalnih / očekivanih promena je povećan nivo proteina u urinu. Ako je nivo veći od 300 mg/dan, biće potrebne dodatne analize, u zavisnosti od toga u kojoj ste nedelji trudnoće. Povišeni nivoi proteina u urinu u ranoj trudnoći možda nisu toliko zabrinjavajući kao drugom i trećem trimestru. Ako je trudnoća prešla dvadesetu nedelju, proteini u mokraći mogu ukazivati na preeklampsiju. Da bi se to potvrdilo, biće neophodno proveriti trombocite, te funkciju bubrega i jetre.

Proteini u urinu tokom trudnoće: Koji su uzroci?

Pojavljivanje proteina u urinu tokom trudnoće ima nekoliko različitih uzroka – u zavisnosti od toga da li ste u ranoj trudnoći ili ste prešli dvadesetu nedelju. Na primer, proteini u ranoj trudnoći mogu biti rezultat osnovnog stanja poput dijabetesa, lupusa ili bolesti bubrega. U međuvremenu, proteini u urinu kasnije u trudnoći mogu biti simptom preeklampsije.

U ranoj trudnoći

Ako imate povišen nivo proteina u urinu u prvih 20 nedelja trudnoće, jedan od mogućih uzroka je oštećenje bubrega. Nivo proteina u urinu može da se poveća ako bubrezi ne rade kako treba, tako da proteinurija može biti marker bubrežne bolesti. Bubrege slabe: visok krvni pritisak (hipertenzija), dijabetes, lupus… Tokom rane trudnoće, povišeni urini u trudnoći mogu biti posledica blage infekcije urinarnog trakta ili dehidracije.

Posle 20 nedelja

U drugoj polovini trudnoće, glavna zabrinutost zbog povišenog proteina u urinu je da to može ukazivati na preeklampsiju, ozbiljno stanje koje može izazvati ozbiljne komplikacije. Neće sve trudnice s proteinurijom razviti preeklampsiju, ali je veom avažno uraditi sve analize kako bi se izbegao rizik za mamu i bebu.

Simptomi proteina u urinu tokom trudnoće

Osim ako nemate dijagnostikovanu infekciju urinarnog trakta, pa već znate da su proteini u urinu povišeni, nećete primećaivati neke očigledne simptome. Međutim, ako imate preeklampsiju, javiće se vrlo očigledni simptomi. Rani znaci preeklampsije mogu uključivati zadržavanje više vode nego obično, povišen krvni pritisak, zajedno sa proteinima u urinu. Možda ćete primetiti brzo povećanje telesne težine zajedno sa otokom. Drugi znaci preeklampsije mogu biti: glavobolje, zamagljen vid, bol u desnoj strani stomaka, tamne mušice u vidnom polju i katak dah.

 
Andrey Zhuravlev/gettyimages.co.uk

još iz kategorije