bebin imunitet
31.03.2023 Bebin jelovnik

Namirnice koje poboljšavaju bebin imunitet

Možete na lak način da ojačate bebin imunitet. Unos hranljivih materija koje su im potrebne je dovoljno jako oružje da vaša beba bude zdrava.

Kako da ojačate bebin imunitet?

Imunitet vaše bebe neće dostići punu zrelost dok dete ne napuni petu godinu života. Zbog toga je neophodno davanje bebi svih hranljivih sastojaka koji su potrebni za zdrav organizam. Kako se beba susreće sa klicama kroz bolest i vakcinaciju, ona počinje da razvija specifična antitela. Veći deo imuniteta se razvija između šest meseci i treće godine. Evo koje hranljive materije treba uvrstiti u bebin jelovnik.

Gvožđe za borbu protiv infekcija

Gvožđe je potrebno vašoj bebi jer ono pomaže u protoku kiseonika u telu i borbi protiv infekcije. Zaliha gvožđa sa kojom se bebe rode traje šest meseci. Bebino telo još uvek ne može da samostalno proizvodi gvožđe, pa mora da ga uzima iz hrane. Bilo bi dobro da dobije bar malo gvožđa u svakom obroku. Gvožđe možete naći u batacima ili slanutku.

Vitamin A za proizvodnju antitela

Vitamin A će pomoći vašoj bebi da proizvodi antitela i bela krvna zrnca koja se bore protiv bakterija. Narandžasto voće i i povrće poput narandži i šargarepe sadrže ovaj vitamin. Takođe, čak u trećini jednog slatkog krompira, vaša beba može da dobije potrebnu dnevnu dozu vitamina A.

Vitamin C za zaštitu ćelija

Vitamin C je potreban belim krvnim zrncima jer štiti ćelije i pomaže u procesu zarastanja. Paprike, pomorandže i kivi su dobar izvor ovog vitamina. Takođe, možete napraviti i voćnu salatu sa guavom, jagodom i kivijem. Dobro je što sadržaj vitamin C i u smrznutom voću ostaje isti.

Probiotici za jačanje dobrih bakterija

Probiotici unose dobre bakterije u bebin stomak i balansiranjem loših bakterija pomažu u izgradnji imuniteta. Jogurt je dobar prirodni probiotik, pa dajte bebi bar kašičicu jogurta svakog dana.

Vitamin B6 za pomoć crvenim krvnim zrncima

Ovaj vitamin podržava bebin imuni sistem tako što stvara antitela i pomaže crvenim krvnim zrncima da transportuju kiseonik kako bi pomogli u procesu zarastanja. Hleb, testenina i necitrusno voće (banana) su dobar izvor ovog vitamina.

Cink za izgradnju ćelija

Da bi vaša beba stvorila nove ćelije i enzime koji su potrebne da podrže bebin imunitet, njoj je potreban cink.  Bebin organizam ne može da skladišti ovu materiju, pa je veoma važno da je uvrstite u bebinu ishranu u dovoljnoj količini. Meso (jagnjetina u najvećoj meri), jaja i mlečni proizvodi sadrže cink.

Omega 3 masne kiseline za protivupalna svojstva

Omega 3 masne kiseline će pomoći bebi da se izbori sa upalama i bolešću. Masna riba sadrži omega 3 kiseline, međutim losos je najpogodniji za vašu bebu. Dečacima su potrebne tri porcije nedeljne, dok devojčice ne bi trebalo da imaju više od dve.

Sve ove hranljive materije su veoma važne za zdravlje vaše bebe. One zajedničkim snagama stvaraju i grade bebin imuni sistem jer telo vaše bebe još uvek nije u mogućnosti da to radi samo. U svakom slučaju, ni u čemu nemojte preterivati, ali se pobrinite da vaša beba u svom jelovniku ima ove hranljive materije.

 
Regina Burganova/GettyImagesPlus

još iz kategorije