Imuni sistem kod beba
29.05.2024 Zdravlje bebe

Kako se razvija imuni sistem kod beba?

Imuni sistem kod beba nije tako jak kao kod odraslih. Međutim, dojenje i vakcinacija bebe mogu pomoći da se zaštite od ozbiljnih bolesti.

Imuni sistem kod beba: Šta je to?

Imuni sistem je mreža ćelija i proteina koji se načalaze u celom telu i koji se bori protiv bakterija koje izazivaju infekciju. Bakterije i virusi se ponekad opisuju kao strana tela jer nisu deo našeg organizma. Ove klice mogu da uzrokuju da se beba razboli. Ako bakterija ili nešto strano uđe u vaše telo, imuni sistem počinje da deluje. Bela krvna zrnca primećuju da je nešto strano ušlo u vaše telo i onda stvaraju proteine „antitela“ i uključuju i druge delove imunog sistema. Ovo se zove „imuni odgovor“. Nakon što su napravljena antitela, imuni sistem se „seća“ bakterije ili virusa i to će pomoći telu da se izbori sa istom infkecijom sledeći put.

Kakav je imuni sistem kod beba?

Imuni sistem kod beba nije u potpunosti razvijen po rođenju. On postaje jači kako beba stari i on je aktivan celog našeg života pomažući nam da se izborimo kada smo bolesni. Majčina antitela se dele sa bebom kroz posteljicu tokom trećeg trimestra. Antitela majke pomažu u zaštiti bebe kada se rodi. Međutim, vrsta antitela koja se prenose s majke na bebu zavise od nivoa imuniteta majke.

Dobre bakterije u našim crevima pomažu imunom sistemu da dobro funkcioniše. Prilikom porođaja. dobre bakterije su u vagini i prenose se na bebu što pomaže da dobre bakterije počnu da žive i u njihovim crevima. Nakon rođenja, antitela se prenose na bebu preko majčinog mleka.

Prevremeno rođene bebe ne dobiju toliko antitela od svojih majki. Njihov imuni sistem je za nijansu slabiji i zbog toga one imaju veće šanse da se razbole od klica poput bakterija i virusa.

Kako ojačati imuni sistem bebe?

Imunitet koji vaša beba dobije od majke pri rođenju ne traje dugo. Postepeno će nestati nakon nekoliko nedelja ili meseci. Međutim, bebe mogu da prave sopstvena antitela kada se zaraze virusom ili bakterijama. Ipak, bebin imuni sistem nije jak i treba vremena da se on u potpunosti razvije. U međuvremenu, možete učiniti nekoliko stvari.

Dojenje

Kao što je već rečeno, majčino mleko igra veliku ulogu u izgradnji imunog sistema vaše bebe. Prilikom dojenja beba dobija proteine, masti i šećere, kao i antitela i probiotike. Kada se majka razboli, ona stvara antitela koja joj pomažu u borbi protiv infekcije i ona se prenose prilikom dojenja. Pošto majka i dete često dolaze u kontakt sa sličnim klicama, majčino mleko može da zaštiti bebu.  Dojene bebe imaju manje infekcija i brže se oporavljaju od beba hranjenih formulom, iako je i ova opcija u potpunosti zdrava.

Međutim, dojenje ne može u potpunosti zaštiti vašu bebe od ozbiljnih infekcija popu poliomijelitisa, difterije ili boginja. Ove bolesti mogu biti opasne po život i mogu učiniti vašu bebu jako bolesnom. Srećom, postoje vakcine koje uspešno rešavaju ovaj problem.

Vakcinacija

Vakcinacija bebe je najbezbedniji i najefikasniji način da ih zaštitite od ozbiljnih bolesti. Vakcinacija izaziva imuni odgovor na isti način na koji bi to uradio virus ili bakterija, a da se dete ustvari ne razboli.To pomaže da se u slučaju razboljevanja, imuni sistem bebe izbori sa infekcijom. Neke vakcine čak možete da primite i dok ste trudni i da se potom antitela prenesu na bebu. Ako vam to deluje kao dobra opcija, konsultujte se sa vašim lekarom.

Prve vakcine se bebama daju pri rođenju, a zatim u dobi od 6 nedelja, 4 meseca i 6 meseci. Druge vakcine i pojačivači imunog sistema se daju tokom prvih nekoliko godina života.

Dijeta i suplementi


Antibiotici ubijaju neke od dobrih bakterija koje su važne za imunitet i ljudi često koriste istovremeno i probiotike. Probiotici su bezbedne za žene u kasnoj trudnoći i nakon porođaja. Međutim, nije jasno da li su oni korisni i za bebe i decu. Iz tog razloga se konsultujte sa lekarom pre nego što bilo šta date svom detetu.

U većini slučajeva, majčino mleko i formula obezbeđuju sve što je potrebno vašoj bebi i nije preporučljjivo davanje dodatnih vitamina bebi. Kada vaša beba počne da jede čvrstu hranu, oni će dobijati potrebne materije iz  ishrane. Dakle, bebe imaju imuni sistem, ali je on za nijansu slabiji od sistema kod odraslog čoveka i zbog toga bebama treba malo više zaštite, ali nemojte ni u tome preterivati.
Sam Edwards/GettyImagesPlus

još iz kategorije