Saznajte kako da na pravilan način negujete bebine oči, usne, uši i nos

Lice vaše bebe je majušno, ali na njemu se ipak nalazi većina njenih čulnih organa, kojima svakodnevno otkriva svet oko sebe. Pogledajmo na šta treba paziti kada negujete bebine oči, usne, uši i nos, i šta nikako ne treba da radite!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da biste bebinu kožu očistili od znoja i eventualnih ostataka kreme, upotrebite topao i vlažan peškirić. Nikako ne koristite sapun, jer bi on bebinu nežnu i tanku kožu lica nepotrebno isušio. Po potrebi, recimo kada je zimi vodite u šetnju po hladnoći, ili ako se leti sa njom igrate napolju, bebino lice namažite odgovarajućom kremom.
Nega, međutim, nije potrebna samo njenoj koži, već i maleckim drugim organima, kako bi vaše dete moglo nesmetano da otkriva svet oko sebe.

NEGA OČIJU

Da li ste se nekada već upitali zašto su oči vaše bebe često slepljene, ili krmeljive? Razlog leži u tome što odojčad, za razliku od odraslih, proizvode mnogo više suza. Suze su deo prirodne imunološke funkcije tela, a pošto odbrambeni sistem vaše bebe nakon rođenja tek polako sazreva, prouzrokovači bolesti lakše prodiru u organizam. Oči su u tom pogledu naročito osetljive, a suzna tečnost sadrži enzim koji ih štiti od infekcija.
Ali pošto se suzna tečnost ne sastoji samo od vode, već i od soli i uljaste sluzi, bebine oči brzo postaju krmeljive, naročito dok spava. Prilikom uklanjanja krmelja, uvek pazite na sledeće:
* Nikad ne uklanjajte suve krmelje, niti to radite noktom, jer tako možete da povredite bebu.
* Pre uklanjanja, krmelje smekšajte vlažnom vatom, kojom ćete ih pažljivo natopiti. Za svako oko upotrebite novu gužvicu vate.
* Vatu natopite u mlakoj, prokuvanoj vodi, ili u rastvoru kuhinjske soli, da u oko ne biste uneli klice.
* Oko brišite od spolja ka unutra, ka nosu, jer je to prirodan pravac toka suza.

Važno: Nikad ne čistite ugao oka štapićem vate. Postoji velika opasnost da vam se štapić omakne i da povredi detetovu očnu jabučicu. Ako su bebine oči duže crvene ili slepljene, obavezno se obratite lekaru, kako bi ustanovio da li je po sredi neko ozbiljnije zapaljenje.

NEGA UŠIJU

Kada je reč o nezi ušiju, princip glasi: manje je više! Ušnu mast, naime, nije potrebno uklanjati, jer se uši same čiste, a ova mast, pored toga, vlaži kožu uha i vezuje za sebe prašinu i prljavštinu, koje ne mogu da prodru dalje.
Pored toga, sadrži i materije koje deluju protiv bakterija i efikasno sprečavaju zapaljenja. Premalo ušne masti, zbog čestog kupanja ili plivanja, može brzo da izazove tegobe, pa zato pazite da prilikom kupanja bebi ne ulazi mnogo vode u uši.

* Nikada ne koristite štapšiće vate, jer tako detetu možete trajno da oštetite sluh, a ušna mast se na taj način gura još dublje, gde može da se stvrdne i da izazove probleme.
* Uvo je posle kupanja dovoljno površno očistiti – ušnu školjku obrišite vlažnim peškirićem, gužvicom vate, ili vrhom čistog peškira. Eventualno možete korsititi i specijalne štapiće za uši namenjene bebama. Deblji su od uobičajenih, pa ne mogu da prodru duboko u ušni kanal.
* Ne zaboravite ni mesto iza ušiju, u toj faltici se često skupljaju ostaci pljuvačke i mleka, pa je zato prilikom svakog pranja pažljivo obrišite i dobro osušite, da se ne bi ojela.

NEGA NOSA

I nos se, poput ušiju, sam čisti, odnsno nosni sekret za sebe vezuje i izbacuje prljavštinu. Ali ako nosić luči previše sekreta, recimo ako je beba prehlađena, ipak je potrebno malo dodatne nege.

*Skorelu sluz pre uklanjanja treba omekšati nakvašenom gužvicom vate. Tako ćete izbeći da bebi povredite ostljivu sluzokožu. Nakon toga, skorelu sluz uklonite vlažnom krpicom.
* Ako je bebi nosić zapušen, možete ga pažljivo očistiti uvijenim krajem čiste maramice. Pazite da ne idete preduboko, da ne biste povredili krvne sudove i izazvali krvarenje.
* Nos nikad ne čistite štapićima vate – Ako u bebinom nosiću ima previše sluzi, možete da upotrebite i specijalnu pumpicu za nosni sekret. Možete je kupiti u apoteci, a uz nju ide i uputstvo za upotrebu.
* Ako je nos zapušen, upotrebite kapi rastvora morske soli za bebe, koje se takođe kupuju u apoteci.

NEGA USANA

Sluzokoža usana je jako tanka, a kod beba koje koriste cuclu, ili im rastu zubići, skoro uvek je još i u neprestanom dodiru s pljuvačkom, od čega postaje crvena i nadražena. Da biste ih zaštitili, bebine usne namažite grožđanom mašću u stiku. To će sluzokožu zaštiti od stalnog vlaženja i pucanja. Kožu oko usana takođe treba redovno zaštititi masnom kremom, da bi ste sprečili iritaciju od pljuvačke i sušenje.
Pošto usne ne sadrže melanin, prilikom izlaska na sunce i njih treba zaštititi kremom sa zaštitnim faktorom. U tu svrhu postoje posebni stikovi za usne sa UV faktorom, a vaš apotekar će vam pomoći da odaberete onaj pogodan za bebu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije