Ovčije boginje


Povišena temperatura, gubitak apetita, osip, jak svrab i malaksalost – simptomi su jednog od najčešćih zaraznih dečjih oboljenja

Ovčije boginje ili varičele veoma su zarazno oboljenje koje se najčešće javlja tokom zime i proleća, a karakteriše ga osip praćen jakim svrabom, povišenom temperaturom, gubitkom apetita i malaksalošću. Bolest izaziva virus koji napada sluzokožu disajnih organa, odakle se širi na ceo organizam, i prenosi se na druge dodirom i kapljično. Inkubacioni period traje od 14 do 16 dana, a u nekim slučajevima dešava da od trenutka kada je bolesnik zaražen do prvih znakova bolesti prođu i čitave tri nedelje.

Higijena je najvažnija
Varičele počinju temperaturom koja ne mora da bude visoka, a 24 časa nakon toga javlja se osip. Crvene mrljice obično se prvo pojavljuju na licu i trupu, a šire se na sluzokožu usta i ždrela, kosmati deo glave, ruke i noge. Čim se pojave ovi simptomi, dete se mora odvesti kod lekara bez obzira na to što specifičan lek za ovčije boginje ne postoji. Stručnjak će vas posavetovati šta treba da preduzmete kako bi dete lakše podnelo bolest: pre svega, to je svakodnevno kupanje deteta u blagom rastvoru hipermangana jer se na taj način dezinfikuje koža, a zatim i premazivanje osipa tečnim puderom sa anestezinom kako bi se ublažio svrab. Dok promene traju, veoma je važno da detetu obezbedite mirovanje i besprekornu higijenu. U toku bolesti, osim kupanja, poželjno je detetu što češće prati kosu (obavezno mekim sunđerom) jer će se tako izbeći infekcija i ublažiti svrab na kosmatom delu glave. Dete se nakon kupanja briše tapkanjem peškirom (nipošto ne trljati da plikovi ne bi popucali, ili da krastice, koje nastaju kasnije, ne bi otpale „na silu“ jer mogu da ostave ožiljak).

OPŠIRNIJE O OSIPNIM BOLESTIMA PROČITAJTE U NOVOM ŠTAMPANOM IZDANJU „MOJE BEBE“ KOJE IZLAZI OKO 25.02.
Zarazne krastice
Dok sve krastice ne otpadnu treba da prođe otprilike 3 nedelje. Za to vreme dete ne treba da bude u kontaktu sa drugim mališanima kako bi se sprečilo širenje bolesti. Da se na koži ne bi stvarali ožiljci, mališanu ne treba dozvoliti da češe krastice. Manjoj deci mogu se staviti rukavice „bez prstiju“ kako bi se sprečili da ih češu noktićima.

Kako da prepoznate ovčije boginje?
1. U prvom stadijumu bolesti premene na koži imaju oblik crvenih mrljica.
2. U drugoj fazi u sredini crvenog pečata javlja se plik (veličine 1 do 2 mm), ispunjen bistrom tečnošću.
3. Nakon 24 sata ova tečnost postaje mutna.
4. Posle nekoliko dana, tečnost nestane i umesto plika javlja se krastica, koja otpadne za najviše sedam dana.
Crveni pečati se ne pojavljuju istovremeno – u prva 4 dana stalno izbijaju novi, tako da se na koži istovremeno mogu naći promene u četiri različita stadijuma.

Kada potražiti pomoć stručnjaka?
„Deca obično ozdrave bez lečenja uz pravilno održavanje higijene i odmor, a komplikacije su veoma retke. Ipak, u slučaju da dete učestalo povraća ili postane nemirno, agresivno ili presosetljivo na svetlost, kao što je to bio slučaj sa mojim detetom i ukoliko ne možete mu da spustite temperaturu i primetite da su mehurići na koži upaljeni ili sadrže gnoj i ako se javi glavobolja ili poremećaj svesti, obavezno se obratite lekaru.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije