07.12.2016 Novorođenče

Olakšajte sebi prve dane po izasku iz porodilišta

Ukoliko se dobro pripremite, prvi dani sa vašom bebom mogu biti čudesni ili makar malo manje stresni. Najbolji način da sprečite haos koji može da nastane jeste da se dobro pripremite. Evo nekoliko praktičnih saveta o tome šta možete da učinite.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ukoliko se dobro pripremite, prvi dani sa vašom bebom mogu biti čudesni (ili makar malo manje stresni). Najbolji način da sprečite haos koji može da nastane jeste da se dobro pripremite. Evo nekoliko praktičnih saveta o tome šta možete da učinite:

Pronađite babicu koja će vam pomoći oko problema sa laktacijom i dojenjem i kojoj se možete javiti po izlasku iz porodilišta. Mada vam se to sada čini kao najprirodnija stvar na svetu, verujte, dojenje je veliki izvor briga u privim danima. Stručna osoba može da vam otkrije neke male trikove i da čitav proces učini lepšim i bezbolnijim.

Napravite zalihe hrane u kući. Dobro bi bilo i da zamrznete par porcija kuvanih jela jer prvih dana nećete imati mnogo vremena za kuvanje, a pravilna ishrana je od izuzetnog značaja. Tako nećete morati da trčite do prodavnice svakog časa, a imaćete i nešto kuvano za jelo.

Napravite raspored! Naravno da će vam svi priskočiti u pomoć, ali neće vam biti potrebna pomoć svih prvog dana. Idealno bi bilo da vaš partner uzme godišnji odmor prvih desetak dana jer će vam tada biti potrebna velika pomoć. Nakon toga, možete zamoliti majku, sestru, svekrvu ili nekog drugog člana porodice za pomoć

Ne ustežite se da zatražite savet. Savete možete potrežiti od stručnih lica i službi, npr. od telefonskog savetovališta Halobeba (011/7158-444 ) ili od prijateljica i rođaka. Iznenadićete se koliko ostale mame vole da podele svoja iskustva i daju savete!

Spavajte i odmarajte kad beba spava. Naravno da ćete imati pune ruke posla oko svega, ali u tom trenutku, najbitnije je da vi ojačate i da se pripremite za dane koji su pred vama. Babinje (babine, puerperijum) je period kada sebe treba da poštedite i da date priliku svom telu i umu da se priviknu na novonastalu situaciju.

Uživajte u svakom trenutku! Ma koliko da vam je teško i da ste umorni, setite se da su ovi prvi dani sa vašom bebom čudesni i da jako brzo prođu. Ne dozvolite da ih pokvare bezrazložni strahovi i grčevi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije