Mekonijum
06.04.2023 Novorođenče

Mekonijum ili prva bebina kaka – šta treba da znate o njoj?

Crna je i lepljiva – čestitamo, vaša beba je imala svoju prvu kaku ili mekonijum. Evo kako da proverite da li je sve u redu i šta možete očekivati.

Mekonijum ili prva bebina kaka – šta treba da znate o njoj?

1. To je u stvari bebina kakica! Mekonijum je otmeno ime za prvu kaku novorođenčeta.

Kako izgleda mekonijum?

2. Ima dlačice u sebi. Prva kaka vaše bebe još uvek ne sadrži majčino mleko ili formulu za mleko. Umesto toga, prepuna je materija koje je vaša beba progutala u materici, kao što su ćelije kože, sluz, plodova voda, žuč, voda i fina, meka dlaka koja prekriva bebino telo.

3. Zelenkasto-crna je. Bebin prvi mekonijum je viskozan i lepljiv, gust i super-taman (skoro crn), zelenkasto-crne boje. Teksturom podseća na evrokrem ili puter od kikirikija.

4. Ne smrdi. Bez obzira što ovo nije najlepša bebina kaka, uopšte nema miris!

5. Lepi se za bebinu kožu. Zbog svoje teksture, vrlo je verovatno da će se zalepiti za bebinu guzu ili leđa. Trik za lako čišćenje je da nanesete tanak sloj vazelina na čistu suvu kožu vašeg novorođenčeta pre nego što uklonite kaku. Pročitajte i ovo: Prvo kupanje bebe: Mali vodič kako da sve prođe bezbrižno (mojabeba.rs)

6. Sterilna je. Veruje se da je prva kakica koja izađe iz vašeg novorođenčeta bez bakterija jer njena mala creva tek treba da kolonizuju mikroorganizmi.

7. Ne traje dugo. Po definiciji, bebine prve kakice ne mogu dugo da se zadržavaju. Generalno, odojčad nastavlja da izbacuje mekonijum tokom prvog dana. Sledeće što možete očekivati je zelenkasto-braon kaka, praćena žućkastim tragovima koji loše mirišu i podsećaju na senf.

Šta ako se bebina prva kaka desi dok su još u stomaku?

8. Može se desiti i dok je u materici. Do 25% novorođenčadi jednostavno jedva čeka svoju prvu kakicu i to urade u vašem stomaku. To će uticati na plodovu boju i zdravstveni radnici će znati da je mekonijum prošao.

9. Postoji rizik od udisanja. Kada se kakica izbaci u materici, uvek postoji šansa da će vaša nerođena beba udahnuti mekonijum. Ova komplikacija, nazvana sindrom aspiracije mekonijuma (MAS) i retka je kod beba rođenih pre 34 nedelje.

10. Može da spreči vaše porođaj u vodi. Iako ne postoje stroga „pravila“ o porođaju u vodi nakon mekonijuma, mnogi lekari ipak savetuju da ga preskočite jer žele da odmah očiste bebi disajne puteve, ako je to potrebno.

Otkrijte i ovo: Nega novorođenčeta: šta sve treba da znate? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

još iz kategorije