bebina stolica, kako izgleda bebina kaka
28.12.2021 Zdravlje bebe

Sadržaj pelene i zdravlje bebe: Šta nam sve otkriva bebina stolica?

Kada ste maštali o bebi, sigurno niste mislili da ćete dobar deo dana provoditi analizirajući izgled i boju bebine kake. Da li je to bila zlatnožuta stolica? Sme li da ima grudvice? Šta kada beba kaki zeleno?

Ovo su sasvim normalna pitanja za svaku mamu, jer bebina stolica je jedan od indikatora bebine sitosti i zdravlja.

Kako izgleda normalna bebina stolica?

Zdrav, normalan sadržaj pelene kod beba koje sisaju poredi se zlatnožutom bojom (koja sme da varira do boje senfa) prošaranom belim mrvicama. Kod mališana koji se hrane mlečnom formulom, normalna, zdrava stolica može biti različitih nijansi: od žute do braon boje nijanse putera od kikirikija i teksture koja je nešto čvršća u odnosu na bebe koje sisaju.

Bebina kaka je obično kašasta i zrnasta. Može se desiti da beba ima čvršću ili tečniju stolicu, naročito ako ste promenili nešto u svojoj ishrani, dok dojite, ili ste promenili formulu.

Bebina stolica u prvim danima

Nemojte brinuti što će prvih par pelena vašeg novorođenčeta imati sadržaj zelenkasto-crne boje, teksture katrana. Iako ovo može delovati alarmantno, radi se o uobičajenoj pojavi koja se medicinski naziva mekonijum. Za razliku od stolice koju će kasnije imati, mekonijum ne sadrži mleko, već je sačinjen od materija koje je beba progutala dok je bila u materici, uključujući plodovu vodu, sluz i ćelije kože. Iako neobične boje, ova kaka nema miris.

Između drugog i četvrtog dana primetićete da bebina stolica postaje manje lepljiva i dobija maslinasto zelenu boju. Ni ovo ne treba da bude razlog za brigu, već znak da je beba počela da vari mleko koje popije.

Zelena stolica kod beba

Prema pedijatrima, veliki broj beba povremeno ima zelenu kaku i to je sasvim normalno. Kada boja sadržaja pelene počne da prelazi iz crne u žutu, nekoliko dana možete očekivati zelenu boju stolice. (Pročitajte i: Kandida kod beba: izlečite mlečac (soor))

Evo liste i drugih mogućih razloga zelene stolice kod beba:

– Poremećena ravnoteža prvog i poslednjeg mleka tokom bebinog obroka: Dojenje počinje sa niskokaloričnim, prvim mlekom koje sadrži više šećera, a završava se sa poslednjim mlekom koje je bogatije kalorijama. Veća količina prvog mleka može uzrokovati pojavu zelene stolice kod bebe.

– Netolerancija: Kod nekih beba može se javiti reakcija, ukoliko se hrane formulom, ili ako ste vi pojeli nešto što bebi ne odgovara. Ukoliko se radi o netoleranciji, najčešće se pored problema sa stolicom javlja ekcem i pojačana uznemirenost nakon hranjenja.

– Suplementi gvožđa: bilo da ih vi uzimate ili ih dajete bebi, oni mogu promeniti boju bebine stolice.

– Nedovoljan unos mleka: ako primetite da ne morate da menjate pelenu često i da beba ne dobija dovoljno na težini, onda postoji mogućnost da ne unosi dovoljnu količinu mleka. Konsultujte se sa pedijatrom šta je najbolje da uradite u ovom slučaju.

– Žutica: lečenje žutice nekada može da dovede do pojave zelene kake.

– Rast zubića – kada beba guta veću količinu pljuvačke koja se luči zbog rasta zubića, to može uticati na boju stolice.

Kada je vreme za uzbunu?

Iako se povremena zelena stolica kod beba smatra normalnom, postoje situacije kada je ona znak za uzbunu. Ne oklevajte da konsultujete pedijatra kada:

  • je zelena stolica praćena očiglednim bolom u stomaku ili temperaturom
  • kada je bebina kaka izuzetno neprijatnog mirisa
  • kada bebina kada sadrži tamnocrvene ili crne delove
  • kada vidite sluz u stolici (osim ako je beba prehlađena i ima sekreciju iz nosa)
  • kada bebina kada poprimi miris pokvarenog mleka (može biti signal da je dete inficirano kandidom)

Koliko često beba treba da kaki?

Čini vam se da prečesto morate da menjate pelene? Bebe kake često i to je normalno. Najviše posla ima oko novorođenčadi i tokom tog perioda dešavaće se da morate da promenite 12 pelena dnevno. Ne brinite, vremenom će se tempo pražnjenja usporiti.

Tri do šest nedelja nakon porođaja, broj pražnjenja creva će se smanjiti. Naravno, svaka beba je drugačija i to što smo naveli treba shvatiti okvirno. Zato se, umesto na učestalost, fokusirajte na izgled i teksturu sadržaja u peleni, jer jedino to je siguran pokazatelj da li je sve kako treba da bude.

Potpuno je normalno da bebe koje sisaju kake odmah nakon podoja (nekad i tokom hranjenja). Dok se njihov želudac puni mlekom, creva bivaju stimulisana i to može dovesti do njihovog pražnjenja. Bebe koje sisaju mogu da kake i do osam puta dnevno, iako je prosek negde oko četiri pražnjenja creva tokom 24 sata. S druge strane, neke bebe koje su jednako zdrave, kake tek jednom u sedam do deset dana. Do kraja prvog meseca, kod većine beba koje sisaju broj pražnjenja creva će se svesti na jednom do dva puta dnevno.

Bebe koje se hrane mlečnom formulom u proseku imaju dva pražnjenja creva dnevno, iako ovaj broj može biti i mnogo veći. Ukoliko brinete, uvek možete potražiti savet pedijatra, ali ako je beba zadovoljna, nemate razloga za brigu.

Beba stenje dok kaki

Potpuno je normalno da vaša beba stenje dok ispušta stolicu. Ove njene „male muke“ ne znače da ima problem sa zatvorom. Sve dok je stolica mekana, situacija je pod kontrolom.

Majčino mleko sadrži u sebi prirodni laksativ koji razmekšava bebinu kaku. Kod bebe koja se hrani mlečnom formulom tekstura kake će se vremenom menjati i ona će postajati sve tvrđa, jer je formula teža za varenje. To znači da kod ovih beba postoji veći rizik od pojave zatvora. Zdravom stolicom se smatra ona koja nije tvrda, ali ni previše mekana. Tvrda i suva kaka znači da beba ne dobija dovoljnu količinu tečnosti ili da gubi previše tečnosti zbog bolesti ili temperature.

Stolica kod bebe na čvrstoj hrani

Kada beba pređe na čvrstu hranu njena stolica će postati čvršća i kompaktnija. Sve više će ličiti na stolicu odrasle osobe – biće gušća, tamnije nijanse i intenzivnijeg mirisa. (Saznajte i: Uvođenje čvrste hrane i zatvor kod beba)

Može se desiti da se u ovom periodu javi zatvor ili da pražnjenje creva postaje neugodnije, te da se pojaviti tvrd sadržaj poput klikera. U ovom slučaju ne trebate da brinete. Možete joj pomoći tako što ćete joj dati da pije ceđeni voćni sok od jabuka, krušaka ili šljiva, jer ovo voće sadrži sorbitol – koji je prirodni laksativ. Međutim, ukoliko primetite da se takav sadržaj javlja u tri uzastopne pelene, obavezno posetite doktora.

Konstipacija se najefikasnije može izbeći ako bebu hranite većim količinama voća i povrća i ako joj dajete da pije dovoljno vode.

Kada beba počne da unosi čvrstu hranu, spektar mogućih boja se povećava i sada vam pored zelene, glavobolju zadaju druge nijanse. Ne brinite, paleta boja u bebinoj peleni obično se javlja zbog nedovoljno svarene hrane – pa će tako crvena biti zbog cvekle, narandžasta će se javiti nakon šargarepe, a plava posle borovnica.

Kada bebina stolica nije dobra?

Pojava bilo koje boje koja ne pripada spektru prirodnih, zemljanih tonova morala bi biti znak za uzbunu i povod za posetu pedijatru.

BLEDA KAKA

Hitno potražite savet lekara ako primetite da je boja bebine kake postala mnogo bleđa u odnosu na njenu normalnu boju. Beličasta, kredasta ili sivkasta stolica najčešće su znak oboljenja jetre i zbog toga ovakav sadržaj pelene nikako ne smete ignorisati. Bela ili sivkasta stolica se veoma retko javljaju, a ukazuju na ozbiljno medicinsko stanje koje se naziva bilijarna atrezija. Drugi razlog može biti žutica, koja se uobičajeno javlja tokom prve dve nedelje bebinog života, ali je razlog za uzbunu ako potraje i nakon ovog perioda.

SLUZAVA KAKA

Zelena stolica koja sadrži delove koji se presijavaju, znak je postojanja sluzi. Normalna je pojava kod beba koje puno balave, ali može biti i znak infekcije. Kada se javlja tokom nekoliko dana i praćena je drugim simptomima bolesti, odvedite bebu kod pedijatra.

KRV U STOLICI

Iako ne mora biti ništa ozbiljno, kada primetite tragove krvi u peleni važno je da što pre posetite lekara, jer to može biti znak alergije ili infekcije. Možda beba ima neki zdravstveni problem, a moguće je i da su tragovi krvi prisutni zato što je beba tokom podoja progutala malo krvi – ukoliko su vam bradavice napukle i krvare. U toj situaciji primetićete tragove crne krvi.

Još jedan uzrok pojave crvenila u peleni može biti krvarenje zbog ranica na bebinoj guzi, koje se mogu javiti kao posledica ojeda.

Alergija na protein iz mleka može izazvati manje krvarenje u digestivnom traktu bebe i zato obavezno razgovarajte sa pedijatrom kako bi pokušali da nađete najbolje rešenje.

PROLIV

Normalan, zdrav sadržaj pelene često će biti mekan i kremast, te je važno da naučite kako izgleda kada beba ima proliv. Moći ćete da ga prepoznate po tome što će pelena imati tečniji sadržaj i biti natopljenija, a često će i sam sadržaj curiti iz pelene. Tečna stolica je uobičajen znak infekcije i ako je beba mlađa od tri meseca ili se u tri uzastopne pelene nalazi tečni sadržaj, obavezno idite kod pedijatra kako bi sprečili dehidraciju.

ZATVOR

Nakon što beba napuni šest nedelja, može se desiti da nema pražnjenje creva po nedelju, pa čak i deset dana. Bebe koje sisaju veoma retko imaju zatvor.

Nemojte da brinete ako beba stenje ili čak plače dok kaki nakon što duže vreme nije imala pražnjenje creva. Ako vam se učini da joj je jako neprijatno i da se muči, ipak posetite pedijatra.
golubovy/Getty Images Plus

još iz kategorije