Bebina stolica

Bebina stolica: Šta mi kaka govori o bebinom zdravlju?

Bebina stolica će se mnogo menjati u prvih nekoliko dana, nedelja i meseci njenog života. Konstantno menjanje pelena će vam omogućiti da pratite kako izgleda kaka vaše bebe. Ona često može mnogo da vam kaže o zdravlju vaše bebe.

Kako izgleda normalna bebina stolica?

Ako dojite bebu, zdrava kaka će biti žuto-zelene boje i kašaste ili kremaste strukture. Takođe, moguće je da uočite mrlje nalik semenkama što je isto sasvim u redu i nema razloga za brigu.  Ako hranite bebu adaptiranim mlekom, zdrava stolica će biti smeđe boje putera od kikirija i malo čvršća nego kod dojenih beba. Ako kombinujete ova dva tipa ishrane, kada koristite adaptiranu ishranu bebina stolica će biti čvršća.

Bebina stolica: Tabela boja

 • Crna: Kod novorođenčadi mlađih od nedelju dana, ova boja je zdrava i naziva se mekonijum. Međutim, ne bi trebalo da ova boja stolice bude kod beba i nakon nedleju dana. Boja postepeno treba da se menja od crne ka tamno zelenoj i potom žutoj.
 • Žuta: Ova boja i boja senfa su normalne kod dojenih beba.
 • Svetlo zelena: Ne hranite bebu kako treba, razmislite o promeni načina ishrane.
 • Tamno zelena: Vaša beba je počela da vari majčino mleko ili formulu.
 • Svetlo smeđa ili narandžasta: Ovo je normalna boja izmeta kod beba sa adaptiranim mlekom.
 • Crvena: Beba ima krvi u stolici i obratite se lekaru.
 • Siva: Odmah se obratite lekaru

Kaka može biti zelena i zbog drugih uzroka

Mekonijum (crna kaka u prvih nekoliko dana) ne sadrži majčinu mleko ili formulu već materijale koje su izneli sa sobom iz materice. Ova kaka neće imati miris, ali će se lepiti za kožu vaše bebe. Zbog toga je dobra ideja da koristite malo vazelina kako bi promena pelena bila što prijatnija za vašu bebu. Između drugog i četvrtog dana stolica će postati manje lepljiva i poprimiće vojničko zelenu boju. To znači da su počeli da vare majčino mleko i formulu i nije razlog za brigu. Bebina stolica često može biti zelena, ali isto tako često nije razlog za brigu. Evo šta još može da utiče na zelenu boju bebine kake:

 • Neravnoteža majčinog mleka – vaše mleko se menja vremenom. Prednje mleko ima nizak udeo masti i puno šećera, dok zadnje mleko ima visok sadržaj masti. Previše prednjeg mleka može da izazove zelenu ili penastu kaku.
 • Bolest – ako bebina stolica liči na dijarejum vaša beba ima problem sa stomakom i treba da se konsultujete sa lekarom.
 • Intolerancija na hranu – Neke bebe reaguju na kravlje mleko ili čak mogu da reaguju na nešto što ste vi pojeli ako dojite. Ako razviju i ekcem i budu razdražljivi nakon hranjenja, moguće je da je ovo u pitanju.
 • Zelena hrana – ako vi jedete puno zelene lisnate hrane, to takođe može ući u bebin sistem i uticati na zelenu stolicu.
 • Suplementi gvožđa – ovo takođe može uzrokovati zelenu boju, svejedno da li ih uzimate vi ili vaša beba.
 • Nedovoljan unos mleka – ako primetite da im pelene ne treba često menjati ili ne dobijaju na težini, možda ne dobijaju dovoljno mleka. Konsultujte se sa svojim lekarom.
 • Žutica – lečenje žutice ponekad izaziva ovu boju bebinog izmeta.
 • Bebe kojima izbijaju zubi – pojačano gutanje pljuvačke može izazvati zelenu stolicu.

bebina stolica

Kada treba da se obratim lekaru?

Bleda bebina stolica

Bleda bebina stolica je alarm da se obratite lekaru. Bledobela, boja krede ili siva stolica su često znaci bolesti jetre i zbog toga ovo ne smete ignorisati.

Svetlo zelena kaka za bebe

Ako izmet vaše bebe u bilo kom momentu postane svetlo zelene boje i penast, to je znak da nešto nije u redu. Obično bude slučaj da ne dobijaju dovoljno „zadnjeg“ mleka. Uzrok tome može biti ako ne hranite bebu dovoljno dugo na svakoj dojci. Takođe, ova boja se može javiti i ako je beba osetljiva na nešto što ste vi uzeli.

Sluz u bebinoj stolici

Ako bebina stolica ima sluzi, to može biti znak infekcije. Neke bebe koje mnogo sline mogu imati ovakvu stolicu, međutim ako se ovakva stolica pojavljuje nekoliko dana, obratite se lekaru.

Krv u kaki

Iako ovo ne mora značiti ništa ozbiljno, ono može biti znak alergije ili infekcije. Dakle, možete se desiti da beba proguta malo krvi rilikom dojenja ako imate ispucale i bolne bradavice. U tom slučaju će beba u stolici imati mrlje crne krvi. Ako to nije slučaj, obratite se lekaru.

Dijareja

Dijareja ne mora uvek biti alarm za doktora. Do nje može doći i zbog promene u mleku, prehlade, nicanje zuba i uzimanje antibiotika. Ali ako je vaša beba mlađa od tri meseca i promenite više od dve-tri pelene sa bebinom dijarejom, onda se obratite lekaru da ne bi došlo do dehidracije.

Bebina stolica

Zatvor (opstipacija) kod beba

Nakon što napune šest nedelja, normalno je da vaša beba nema stolicu sedam do deset dana. Dojene bebe retko dobijaju zatvor i normalno je da se bebe naprežu ili plaču kada kake. Takođe, razblaženi voćni sokod jabuke, kruške ili šljive može pomoći bebi kod zatvora. Ako vidite da se vaša beba jako muči ili ste promenili više od tri ovakve pelene, kontaktirajte lekara.

Beli iscedak u peleni

Beli iscedak kod vaše bebe je normalan nekoliko dana nakon rođenja. On se pokreće kada hormoni pređu iz posteljice u vašu bebu. Ovi hormoni mogu izazvati ovaj iscedak, ali će on uskoro nestati iz njenog sistema.

Kako izgleda bebina stolica nakon odbijanja od dojenja?

Kada počnete da odbijate bebu od dojenja, stolica može postati čvršća i sličnija izmetu odraslih. Postane tamnije boje i neprijatnijeg mirisa. Kada se prvi put bebi uvede čvrsta hrana ona će verovatno imati opstipaciju što će se videti kroz stolicu nalik kamenčićima (lopticama). Primetićete i promenu u učestalosti stolice jer bi vaša beba trebalo ređe da kaki.  Takođe, u izmetu ćete verovatno videti i znakove nesvarene hrane. Dakle izmet može biti narandžast od šargareše ili crven zbog cvekle u ishrani. Izmet sa grudvicama isto nije razlog za brigu ukoliko se ne dešava često.

Koliko često beba treba da ima stolicu?

Ovo zavisi najviše od vaše bebe. Novorođene bebe hranjene adaptiranim mlekom mogu u početku da kake i do pet puta dnevno, ali posle nekoliko meseci to može da se smanji na samo jednom dnevno. U proseku tokom prve nedelje života, beba kaki oko četiri puta dnevno. Kada vaša beba napuni godinu dana, ovaj broj se smanjuje na dva puta dnevno.

Dakle možete mnogo toga da zaključite iz bebine stolice, ali nije uvek sve razlog za paniku. Tako da obratite pažnju na ono što vam bebina kak poručuje, ali probajte da ne brinete previše.

 
triocean/GettyImagesPlus, AND-ONE/GettyImagesPlus, Kalinovskiy/GettyImagesPlus

još iz kategorije