Kada se uvodi kravlje mleko u ishranu bebe?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se bebe doje majčinim mlekom prvih šest meseci života zbog izuzetne nutritivne vrednosti tog mleka neophodnog za rast i zdrav razvoj novorođenčadi. Međutim, odluka da prestanete da dojite bebu je samo vaša i razlikuje je se kod svake žene. Neke majke su prinuđene da ranije to učine, pa zbog toga beba mora da pređe na veštačku hranu, bez obzira što majka želi da je doji.

Takođe, neke bebe lakše podnose ove promene u načinu ishrane, dok se druge teško navikavaju na novi ukus mleka.

Kako preći na veštačko mleko?

Ukoliko ste prinuđeni da odviknete bebu od sisanja i pređete na veštačku hranu, budite spremni na to da bi trebalo da neke stvari isplanirate unapred, naravno ako je to izvodljivo, kako bi vaša beba što bezbolnije prebrodila ovaj period. Međutim, budite spremni da će verovatno biti potrebno nekoliko nedelja dok bebac ne prihvati novi način ishrane, pa ako je moguće, povedite računa posebno na sledeće stvari:

Prvi korak: Ukoliko ste do sada isključivo dojili vašu bebu, prvi korak prelaska na veštačko mleko trebalo bi da bude navikavanje na flašicu i cuclu. Ovo može biti velika poteškoća za neke bebe, dok druge nemaju problem da se brzo naviknu na cuclu. Neke mame određeno vreme izmlazaju svoje mleko i hrane bebu na flašicu kako bi se navikla na ukus cucle.

Drugi korak: Ne treba zaboraviti na navikavanje na novu teksturu, jer postoji razlika između gustine, ali i ukusa majčinog i veštačkog mleka. Neke majke savetuju da za početak pomešate devet delova majčinog i jedan deo veštačkog mleka i da postepeno povećavate procenat veštačkog, kako bi se lagano navikla na novi ukus mleka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije