24.03.2017 pocetna Porodica

Neonatalni skrining – jednostavan, bezbolan i brzi test koji zauvek može promeniti život

Svake godine, kod 300 od 65.000 beba rođenih u Srbiji, ustanovljena je gluvoća ili neki od problema vezanih za oštećenje i gubitak sluha. Što pre se taj gubitak otkrije, a potom odredi i primeni adekvatna rehabilitacija veći su izgledi za rešavanje problema i prevazilaženje poteškoća, kako za dete, tako i celu porodicu. Svetska istraživanja i praksa pokazuju da rana intervencija povećava šanse za socijalnu inkluziju i neometani razvoj deteta, pa je stoga pravovremena i precizna dijagnostika prvi i najvažniji korak, naglašeno je tokom događaja za medije u organizaciji kompanije MED-EL, pionira i globalnog lidera u industriji slušnih implantata.

Testiranje novorođenčadi u Srbiji pre napuštanja porodilišta
Sa gubitkom sluha suočava se više od 5% svetske populacije, odnosno oko 360 miliona ljudi širom planete živi sa nekim oblikom ovog problema. Uz sve to, dosta ljudi uopšte nije svesno da imaju poteškoće sa sluhom, jer adekvatna dijagnostika nikada nije urađena.

Danas, mnoge bebe u Srbiji testiraju se pre nego napuste porodilište. Zahvaljujući neonatalnom skriningu, gubitak sluha kod novorođenčadi može se otktriti ubrzo posle rođenja – testovi su veoma jednostavni i bezbolni i traju svega nekoliko minuta.

“Najbolje vreme za operaciju dece je između godinu dana do dve godine starosti sve što se kasnije deca operišu, kažu strane studije, potreban je duži period rehabilitacije. Koliko dugo je dete gluvo, duplo od tog vremena potrebno je da prođe da se pacijent rehabilituje. Odnosno, detetu koje nije imalo kontakt sa zvukom do šest godina je potrebno 12 godina da se rehabilituje, ali nikada onako kao dete koje je operisano sa godinu dana do 24 meseca. Takva deca, koja su na vreme operisana stižu i u redovan vrtić a kamoli u redovnu školu sa drugom čujućom decom. Rezultati su pokazali da 80% naše dece koju smo operisali, pohađaju redovnu školi, takođe razvili su normalan govora i intelekta i ostvarivali su mnogo veći uspeh u školi.”, naglasio je prof. dr Nenad Arsović, načelnik Klinike za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) i dodao, “Svim bebama treba uraditi skrining na oštećenje sluha ne kasnije od jednog meseca nakon rođenja. Nadamo se da će sva porodilišta u Srbiji imati neophodnu opremu za dijagnostikovanje oštećenja sluha.“

MED-EL je globalnu kampanju pokrenuo na Svetski dan sluha 2017. godine kako bi podigao svest o značaju zdravlja sluha i ukazao na važnost rane dijagnostike. Emotivni video “Trenutak tišine” kreiran je s idejom da nas podseti na sve one trenutke u životu kada je sluh važan, kao i one momente kada je zuk koji čujemo najbitnija stvar na svetu, momenat koji ne želimo da propustimo. Video možete pogledati na adresi: www.momentofsilence.co/rs/

INFO:
5 od 1.000 dece rođene u Srbiji ima problem sa sluhom
Neonatalni skrining  omogućava tesiranje već dva dana po rođenju deteta
Rana kohlearna implantacija pomaže socijalnu inkluziju gluve dece
Rehabilitacija gluvog deteta traje duplo duže od perioda tokom kog je dete bilo gluvo
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije