01.02.2014 Ishrana

Ishrana korak po korak: Kada i šta smete da dajete bebi?

Predlažemo vam da se držite ovog rasporeda uvođenja namirnica da biste rizik od pojave alergije sveli na minimum.

beba

6 meseci

Voće (osim citrusnog) i povrće, kao što su kuvana jabuka, šargarepa, kompot od kruške, gnječena banana, kašica od pirinčanih pahuljica pripremljena sa vašim ili adaptiranim mlekom.

Nemojte da dajete: namirnice koje sadrže gluten (sve vrste žitarica osim kukuruznih), jaja (belance), citrusno voće (uključujući i sokove), med, kravlje mleko i jogurt, ribu i morske plodove.

Ukoliko kupujete industrijski proizvedene kašice, vodite računa da na njihovim etiketama piše „bez glutena“.

7-9 meseci

Možete da dajete male količine punomasnih mlečnih proizvoda kao što su jogurt i pasterizovani sir. U voćne kašice od jabuke, banane ili kruške postepeno dodajte po kašičicu-dve soka od narandže ili limuna. Ako se ne pojavi alergijska reakcija ni nakon trećeg davanja, dete najverovatnije nije alergično na citrusno voće.

10-12 meseci

Sada postepeno možete da uvedete sve vrste nemasne ribe, celo kuvano jaje, male količine punomasnog kravljeg mleka (ne više od 2 dl dnevno). Ove namirnice treba mešati sa onima koje ne spadaju u kategoriju alergenih namirnica.

Posle navršenih 12 meseci

Sada vaše dete može da konzumira sve vrste namirnica, uključujući i med. Ukoliko je u vašoj porodici bilo slučajeva alergija na hranu, izbegavajte još neko vreme proizvode koji sadrže kikiriki, lešnike i orahe.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije