Kako treba da jede beba od 8 meseci
26.04.2023 Bebin jelovnik

Kako treba da jede beba od 8 meseci

Kako prolazi vreme od bebinog rođenja, menjaju se mnoge bebine potrebe i navike. Između ostalog, menja se i ishrana. Pročitajte više o tome kako treba da jede beba od 8 meseci.

Kako treba da jede beba od 8 meseci

Beba stara osam meseci već je jede raznovrsnu hrani i to jednom ili dvaput dnevno. Do ovog uzrasta beba već može biti entuzijastična kada se radi o hrani i može uživati u obilju  hrane koju spremate.

Kada je dete spremno za raznovrsnu čvrstu i meku hranu?

Beba pokazuje da je spremna sama da jede prstima čvrstu i meku hranu tako što pokazuje da zna da hvata predmete palcem i kažiprstom i sposobna je da prenese predmete iz jedne ruke u drugu. Osim toga, primetili ste da ume da pomera vilicu poput pokreta žvakanja hrane i lakše guta hranu. Vaša beba više ne gura jezikom hrau iz usta i pokušava da koristi kašiku.

Šta sve sme da jede beba od 8 meseci?

  • Majčino mleko ili dohrana
  • Meki pasterizovani sir, svež sir, jogurt
  • Meko kuvano povrće poput šargarepe, tikvice, krompira
  • Izgnječeno voće ili isečeno na veoma male kockice – banane, breskve, kruške, avokado
  • Hrana za prste poput žitarica, malih komadića umućenih jaja, dobro kuvanog krompira, malih komada peciva.
  • Hrana bogata proteinima kao što su mali komadići mesa, ribe, tofu-a, pasulja, graška
  • Žitarice bogate gvožđem poput ječma, pšenice, ovasa.

Koliko puta dnevno jede beba od 8 meseci?

Kada je reč o dojenju ili dohrani, bebi su potrebna 3 do 4 dojenja, odnosno oko 200 mililitara po obroku. Uz to, dete treba u toku dana da pojede pola ili malo više šolje voća i isto toliko povrća, uz to dobro je da pojede oko četvrtine šolje žitarica i isto toliko proizvoda bogatih proteinima.

Kako treba da jede beba od 8 meseci: Saveti

Oko osmog meseca bebe već imaju formirana tri obroka i počinju da konzumiraju užine. Dobro je da im nudite širok izbor voća, povrća, žitarica i hrane bogate proteinima. Ako se bebine veštine u hvatanju hrane ne poboljšavaju postepeno, uvodite što više raznih tekstura hrane za prste kako bi imala priliku da vežba.

Sasvim je u redu da beba jede isto što i ostatak porodice, ali pazite na dodatne šećere i začine koji nisu preporučljivi za decu ispod dve godine. Za svaku namirnicu proverite šta piše na kutiji i pokušajte da bebi ne dajete hranu koja sadrži više od jednog grama dodatog šećera.
Jovana Jevtić

PeopleImages/Getty Images Plus

još iz kategorije