koliko beba treba da jede
31.03.2022 Bebin jelovnik

Koliko hrane treba bebi?

Koliko beba treba da jede? Da li je moja beba gladna? Ovo su pitanja koja muče svaku novu majku. Razlog je jednostavan: beba jednostavno ne može da kaže da li je gladna.

Koliko mleka treba bebi?

Baš kao i odrasli i bebe imaju različit apetit, naročito ako sisaju. Neke vole da sisaju dugo i sporo, neke obrok završe za deset minuta. Kako dojka nema mericu, teško je reći koliko je beba pojela. Ipak, ne morate da brinete: ako beba uprlja 7 pelena dnevno, bilo da piški ili da kaki, onda je unela dovoljno hrane. Takođe, merenje jednom u tri dana, a kasnije jednom nedeljno pomoći će vam da proverite da li beba dovoljno dobro napreduje. (Saznajte i: Zašto je važno majčino mleko?)

Ukoliko dajete svoje mleko na flašicu ili koristite formulu, jednačina je jednostavna: medicina kaže da bebi treba od 120 do 140 militara po kilogramu na dan. Primera radi: ako vaša dvomesečna beba ima 5 kilograma, njoj je potrebno od 600 do 700 mililitara mleka u toku dana, raspoređeno u onoliko obroka koliko bebi prija. Ipak, važno je da imate na pameti da je količina hrane koju će beba uzeti individualna i da je najvažnije da je vaša beba zdrava, rumena i raspoložena.

Koliko čvrstih obroka treba bebi?

Prvih nekoliko nedelja uvođenja čvrste hrane treba da se svodi na bebino upoznavanje i eksperimentisanje različitim ukusima. Provedite prve dve nedelje tako što ćete uvoditi
po jednu namirnicu na četiri dana. Možda će se njen obrok svesti na samo jednu malu kašiku pirea od karfiola ili jedan njegov cvet, a možda će pojesti i nekoliko kašika, u zavisnosti od toga koliko će joj se dopasti ukus. Čak i ako samo lizne hranu, sasvim je dovoljno.
Oko treće nedelje počnite da joj nudite dva obroka čvrste hrane dnevno. Sada već možete i da kombinujete namirnice: možda komadić mekanog avokada s parčetom hleba ili “bebi frendli” mućkalicu. Oko pete nedelje možete uvesti i treći obrok kombinovanih namirnica. Do ovog perioda vaša beba ima sedam meseci i njen jelovnik bi trebalo da izgleda ovako:

7.00 mleko
8.15 doručak
10.00 mleko
11.30 ručak
14.00 mleko
16.30 večera
18.30 mleko

Ovo je primer u koje vreme možete da hranite bebu. Ostaje pitanje koliko bi hrane ona trebalo da unese? Međutim, tu ne postoje striktni brojevi. Njen apetit je jedinstven – neke bebe jedu malo, dok druge jedu “za dvoje”. Najvažnije je da reagujete na njene signale i da joj dozvolite da bira koliko ona hoće da jede i šta joj najviše prija od onoga što joj nudite. (Pročitajte i: Vodič za uvođenje čvrste hrane)

Da li je beba gladna?

Posmatrajte znakove kojima će vam beb pokazati da li dovoljno jede:

  •  Redovno merite bebu kako biste proverili odgovara li njena masa standardima za njen uzrast i visinu.
  • Držite pelene na oku. Ako je broj njenih mokrih i ukakanih pelena najmanje šest za 24 sata, znači da jede sasvim dovoljno.
  • Posmatrajte koliko ima energije. Ukoliko je sve normalno, znači da unosi dovoljno hrane.
  • Ne posmatrajte bebin jelovnik na osnovu jednog dana, već ga sagledajte iz perspektive jedne nedelje. Njen apetit neće uvek biti isti i zato se nemojte brinuti ako tokom jednog obroka “zabušava”.
  • Obratite pažnju na to koliko mleka pije. Kako se količina čvrste hrane bude povećavala, tako će se količina mleka koju popije između obroka smanjivati. Do desetog meseca, kad joj se ustale tri obroka čvrste hrane, unos mleka će se sa 600 ml smanjiti na 400 ml dnevno. Ako nastavi da pije istu količinu mleka, verovatno će “zabušavati” s hranom jer će je mleko zasititi. Stoga, probajte da smanjite količinu mleka u korist čvrste hrane.
  • Kad primetite da guta hranu, usporite je. Počnite s malom porcijom i ponudite joj još tek kad sve pojede i kad po njoj primetite da želi još. Dajte joj hranu različite teksture, jer će je to malo usporiti u jelu. Prepustite joj da se sama hrani i tokom jela pričajte s njom. Komunikacija je odličan način da usporite njen tempo.NataliaDeriabina/GettyImagesPlus

još iz kategorije