Zašto je važno majčino mleko?

Saznajte zašto je kolostrum važan i od čega sve štiti vašu bebu…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kolostrum, prvo mleko ili kako ga još nazivaju i prvom vakcinom nastaje tokom trudnoće. On se luči, već prvih dana posle porođaja, gust je i lepljiv, a obično je narandžaste ili žute boje. Kad mlade mame saznaju da se količina kolostruma meri u kafenim kašičicama najčešće se zabrinu da li je to dovoljno za njihovi bebu. To jeste dovoljno hrane za bebu, jer istraživanja govore da se kod novorođenih beba želudac ne širi da bi primio više hrane. Količina kolostruma koju proizvede mama dovoljna je bebi.

Poznato je da prvo mleko sadrži za vašu bebu u prvim danima sve hranljive materije i tečnost. Lako je svarljiv i stoga se smatra najboljom hranom za bebu. Interesantan podatak je i da se stvara u malim količinama, ali da ima veoma veliku koncentraciju hranjihovh materija. Kolestrum, zaista sadrži sve potrebne materije, od hranljive materije od proteina, minerale, vitamina do imunoglobulina. Imunoglobulini su zapravo antitela koja mama prenese na novorođenče i tako strava pasivni imunitet koji šđtoti bebu od širokog spektra bakterija i virusa.

Ova prva vakcina, ima i laksativna dejstva, te bebe lakše izbacuju iz organizma mekonijum koji pomaže da se telo očisti od bilirubina. Ovim se sprečava jaka žutice kod novorođenčeta.
Kolostrum otprilike prestaje da se luči oko petog dana posle rođenja deteta, a tada zapravo počinje da se stvara mleko.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije