16.01.2018 Zdravlje bebe

Zašto se deci ujutru „oseća“ iz usta?

Nije dovoljno samo konstatovati da dete ima zadah, već treba i ustanoviti uzrok toj pojavi. 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo nekoliko stvari koje treba posmatrati i zabeležiti:

Kakav je zadah: to nije lako proceniti jer se radi o subjektivnoj osetljivosti. – Primer: miris trulih jabuka, izrazito kiseli zadah, zadah koji podseća na užegli maslac, miris na začine, beli luk i drugo.

– Promena zadaha tokom dana: da li je stalan ili se javlja samo u nekim delovima
dana (npr. ujutru nakon buenja), ili, kod malo starije dece, nakon što su jela pržene krompiriće, čokoladu ili neku drugu deci omiljenu hranu.

– Pojava zadaha uz neke druge poremecaje: povišena telesna temperatura, slab apetit, povraćanje ili proliv.

Činioci koji uslovljavaju zadah
U osnovi, dah svake osobe je poseban, individualan, iako može biti prikriven mirisom paste za zube ili nekim drugim proizvodom za higijenu usta. Dah čoveka, ako nema nikakvih abnormalnih situacija, uslovljava nekoliko činilaca:

Mikrobiološka flora usta
U ustima, kao i u crevima, postoje bakterije koje stvaraju isparljive materije koje se nalaze i u izdahnutom vazduhu. Treba posebno naglasiti da se promene u crevnoj flori često odražavaju i na mikrobiološku floru usta.

Ishrana i arome
Osobe koje su, primera radi, jele sirovi beli ili crni luk, ili jako začinjenu hranu, imace specifičan zadah.

Pročitajte i… Higijena usta kod beba

Unos tečnosti 
Zadah iz usta cesto je primetan ujutro nakon buđenja, ali tokom dana nestaje. Razlog tome je smanjeno stvaranje pljuvacke tokom noći. Dovoljno je da dete popije cašu vode ili da opere zubice i njegov dah ce se promeniti.

Stanje zuba
Odnosi se na kvar zuba (karijes), na položaj zubica, ali i na njihov međusoban odnos. Gusto zbijeni mlečni zubi posledica su nepravilnog razvoja čeljusti, što je očigledno kod dece koja imaju uzan zagriz, a čiji su prednji centralni sekutići izbočeni. Treba naglasiti važnost pravilnog razvoja čeljusti i položaja mlečnih zubića koji “čuvaju” mesto za stalne. Rana oštecenja i gubitak mlečnih zuba nepovoljno deluju na položaj stalnih.

Zbijenosti i nepravilnom položaju doprinosi sisanje palca, a ako beba vec mora da
koristi dudu varalicu, svakako treba izabrati ortodontsku. Bocica sa slatkim napitkom (čaj, sok) uzrokuje oštecenje gleđi mlečnih zuba njihovo kvarenje i rani gubitak (baby bottle syndrome).

Strano telo u ustima
Korišcenje dude u uzrastu kada su svi mlecni zubici iznikli ili aparatici za zube (fiksni ili mobilni) mogu biti uzrok neugodnog zadaha ako se ne održava besprekorna higijena usta.

Najčešći uzroci zadaha
Aceton pripada ketonskim telima (isparljive biohemijske materije) koja nastaju pri razgradnji masti i sakupljaju se u organizmu, posebno usled prevelikog unosa masti. Ali, treba razlikovati pojavu mirisa na aceton kod zdrave i bolesne dece. U prvom slučaju oseća se miris trule jabuke. Aceton u izdahnutom vazduhu
posledica je poremecaja ravnoteže masti i šecera i može se vrlo jednostavno otkloniti bolje usklađenom ishranom.

S druge strane, aceton koji se javlja tokom bolesti posledica je manjka šecera u organizmu zbog smanjenog unosa hrane i pojačane potrošnje. Za osiguranje minimuma energije organizam troši rezerve masti, što ima za posledicu stvaranje veće količine acetona i drugih ketonskih tela (izlučuju se mokraćom).

Uz miris na aceton, česti su bolovi u stomaku i povraćanje.

Savet plus: Bolesno dete ne treba prisiljavati da pojede obrok, ali mu zato stalno
treba nuditi male kolicine napitaka (kompot od jabuke, kruške i sl.). Kada mu se apetit povrati, najbolje mu je nuditi hranu bogatu ugljenim hidratima s malo masti. Jačina zadaha na aceton obično je odraz i visine telesne temperature – što je temperatura viša, duže se oseti aceton, što ukazuje na manjak vode u organizmu.

Stomatitis (kandidijaza)
Ovaj poremećaj se javlja kod novorođencadi i odojčadi, a uzrok mu je gljivica Candida albicans. Najčešći simptomi su pojava beličastih naslaga nalik ugrušcima mleka, ali za razliku od njih čvrsto prianjaju uz sluzokožu obraza i jezika.
Ako se naslage mehanicki odstrane, sluznica ostaje crvenkasta i primetna je lagana erozija (ranica). Međutim, promena daha se retko kad primećuje, jer česti obroci (dojenje) imaju učinak pranja sluznice. Infekcija gornjih disajnih puteva (grla, krajnika, uha), takođe može biti uzrok zadaha iz usta.

Problemi sa želucem i crevima
Gastroenteritis (upala sluznice želuca i creva), bilo da je virusna ili bakterijska, dovodi do promene u intestinalnoj flori i remeti balans bakterija koje su inace normalni “stanovnici” creva. Slična promena dešava se i u ustima deteta: uz zadah, menja se i izgled jezika (postaje beličast). U tom slučaju, zadah je u sprezi sa stanjem creva te može biti koristan pokazatelj prilikom procene kretanja
bolesti. U cilju poboljšanja i ponovnog uspostavljanja normalne crevne flore korisni
su mlečni fermenti. Najcešce se koriste oni tradicionalni, ali danas postoje i moderni – tzv. simbiotici – koji sadrže ne samo delotvorne mikroorganizme, već i materije neophodne tim bakterijama za rast (prebiotici).

Loša higijena usne duplje
Higijena usta veoma ja znacajna. Već od šestog meseca svakodnevno treba sprovoditi čišcenje zubnih lukova (desni) nežnim brisanjem gazom, dok se u uzrastu od godinu-dve već može započeti s korišcenjem
četkice za zube. Naravno, prvo ce roditelji pokazati detetu cemu služi “nova igracka”, a potom će ono postepeno usvojiti naviku pranja zubića.

Afte
Za ovu neugodnu pojavu znaju mnoge mame. Dete se žali na bol u ustima i neretko
govori da ga boli zub, a zapravo je rec o veoma bolnoj ranici na sluzokoži usta. Afte
se obično pojavljaju u periodima pada imuniteta. Ne postoje lekovi za lecenje
afti, vec se na ranicu stavljaju sredstva koja smanjuju bolnu osetljivost i ujedno deluju kao dezinficijensi. Pojava afti uslovljava promenu normalne fiziološke flore usta (“dobrih bakterija”) pri čemu se javlja zadah iz usta.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije