29.07.2014 Trudnoća

Da li su strije u trudnoći nasledne?

Većina trudnica ima dilemu da li nega ima bilo kakav uticaj na sprečavanje pojave strija.

strije

Često ste u prilici da čujete kako vaša prijateljica nije dobila nijednu striju ne zato što se negovala, već zbog toga što ih nisu imale ni njena baka ni majka.

Genetski faktor koji se vezuje za nasleđivanje tipa kože i elastičnost jeste bitan i određuje do koje mere ona može da se istegne u trudnoći, a da pri tom ne puknu kolagena vlakna.

Međutim, klinički je dokazano da adekvatna nega u trudnoći smanjuje mogućnost nastanka strija i do 40 odsto, bez obzira na genetske predispozicije žene. Ova ispitivanja su vršena preparatom koji sadrži ši buter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E.

Kreme protiv strija koje sadrže prirodne supstance, kao što su ši buter, kakao puter, pčelinji vosak, maslinovo ulje, bademovo ulje u kombinaciji sa etarskim uljima (mandarina, lavanda), najbolji su izbor kada je u pitanju prevencija nastanka strija.

U slučaju izrazito suve kože poželjna je i upotreba ulja protiv strija izrađenog na bazi maslinovog, bademovog i ulja od semenki grožđa. To mora biti aromaterapijsko ulje u kome su rastvorena odgovarajuća etarska ulja (mandarina, lavanda, geranijum). Ovako formulisane kreme i ulja omogućavaju prodiranje u doboke slojeve kože – kolagena, elastina, vitamina E, alantoina i uree.

Dakle, samo prirodne kreme mogu proći u dublje slojeve, odnosno omogućiti da koža bude nahranjena, čime joj je povećana otpornost i elastičnost i tako sprečeno pucanje i nastanak strija.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije