Začeće tokom menstracije
16.05.2023 Začeće

Začeće tokom menstracije: Da li mogu ostati trudna?

Najveća šansa za trudnoću je dan pre ovulacije. Međutim, moguće je začeće i tokom menstracije ali i neposredno pre samog ciklusa.

Iako nije najverovatnije vreme za začeće, postoje faktori – kao što su dužina vašeg menstrualnog ciklusa i menstracije – koji omogućavaju da zatrudnite i tokom menstruacije. Otkrivamo vam i ovo: Trudnoća uz kontraceptivne pilule: Da li zaista pružaju zaštitu? (mojabeba.rs)

Otkrivamo vam sve detalje.

Začeće tokom menstrucije: Da li mogu ostati trudna?

Možda ste čuli da začeće tokom menstracije nije moguće ali je zapravo suprotno. Moguće je da zatrudnite u ovom periodu, posebno ako imate kratak menstrualni ciklus i/ili dužu menstruaciju.

Kako je moguće začeće tokom menstracije?

Pošto tipičan menstrualni ciklus traje 28 dana, obično preostaje nekoliko dana između kraja menstracije i početka ovulacije. Međutim, neke žene imaju kraći ciklus – 21 dan. To znači da je manje vremena između kraja menstruacije i sledeće ovulacije.

Za većinu žena, normalan menstrualni ciklus traje od 21 dan do 35 dana. Međutim, od 14 do 25% žena ima nepravilne menstralne cikluse, tako da on može i da varira od jednog meseca do drugog.

Ako imate kratak ciklus, mogli biste da imate ovulaciju odmah nakon završetka menstracije. Na primer, sredina ciklusa od 21 dan znači da ćete biti u periodu ovulacije 10. ili 11. dan od početka menstruacije. S obzirom da spermatozoidi mogu da prežive i do pet dana, ako ste imali seksualni odnos tokom menstracije, moguće je da će spermatozoidi biti spremni da oplode jajnu ćeliju.

S druge strane, uz dužu menstraciju je ovo još verovatnije. Ako vaša menstracija na primer traje 7 dana i vaš dan ovulacije je 10. dana, to bi značilo da je potpuno moguće da ako ste imali odnose u poslednjim danima menstracije da će jajna ćelija biti spremna za oplodnju.

Začeće nakon menstruacije

Neposredno nakon menstracije nije idealno vreme za začeće ali je veća verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju u ovom trenutku, nego tokom menstruacije. Razlog je to što ste bliži periodu ovulacije. Opet, faktori koji doprinose većoj šansi da zatrudnite odmah nakon menstruacije su:

  • Kratak menstrualni ciklus
  • Duži period menstruacije

Što je ciklus kraći i što je menstruacija duža, veća je verovatnoća da ćete biti plodni tokom poslednjih nekoliko dana menstruacije ili u danima neposredno nakon njenog završetka.

Začeće pre menstruacije

Začeće pre menstracije je moguće ali vrlo malo verovatno. Generalno, najmanje je verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju u danima pre menstruacije.

Ali iako su šanse da zatrudnite neposredno pre menstruacije male, to se ipak može dogoditi, posebno ako vam se rezerva jajnih ćelija smanjuje (na primer zbor perimenopauze).

Začeće prvog dana menstracije

Ovo se može desiti ako žena počinje da ulazi u menopauzu ili joj prerano ponestaje jajnih ćelija. Ovo može izazvati ovulaciju „van faze“ tokom vašeg prethodnog menstrualnog ciklusa. Možda vam pomogne i ovo: Šta znači slaba linija na testu trudnoće? (mojabeba.rs)

Šanse su manje, ipak postoji verovatnoća da ostanete u drugom stanje i u danima kada niste plodni jer spermatozoidi uspevaju da prežive u telu nekoliko dana.
Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije