Alkohol u trudnoći
11.05.2023 Začeće

Alkohol u trudnoći: Kada tata pije, to utiče na bebu

Poznato je da alkohol buduće mame dovodi bebu u opasnost i trudnoću u rizik ali studije pokazuju da i buduće tate možda treba da prestanu da piju.

Podrazumeva se da je alkohol u trudnoći poželjno izbegavati zbog toga što je štetan po bebu. Osim toga, za buduće mame se preporučuje da ne konzumiraju alkohol i tokom pokušaja začeća. Izuzetno je važno uzdržavati se da biste maksimizirali šanse za zdravu bebu. Međutim, nedavno su sprovedena istraživanja koja dokazuju da to možda neće biti dovoljno.

Otkrijte sve o tome u nastavku.

Alkohol u trudnoći: Kada tata pije, to utiče na bebu

Prema nekoliko studija, beba se može roditi sa fetalnim alkoholnim sindorom, čak i ako mama nije popila ni kap alkohola tokom trudnoće. Kako? To ima veze sa konzumiranjem alkohola pre začeća. Ali i navike pijenja budućeg tate. Možda vam bude korisno i ovo: Da li smem da pijem lekove ako pokušavam da ostanem trudna? (mojabeba.rs)

Alkohol pre začeća: Šta kažu istraživanja?

Nova studija, objavljena u European Journal of Preventive Cardiology, sugeriše da je konzumiranje alkohola tri meseca pre trudnoće povezano sa povećanim rizikom od urođenih srčanih bolesti u poređenju sa nekonzumacijom alkohola. Konkretno, 44% za buduće tate i 16% za buduće majke. Prekomerni alkoholizam je još štetniji: pet ili više pića za jedno veče povezano je sa 52% većom verovatnoćom za muškarce i 16% za žene.

Rezultati studije sugerišu da žene treba da prestanu da piju godinu dana pre začeća, a muškarci šest meseci ranije. Ali lekari su objasnili da ovi rezultati nisu garancija da je konzumiranje alkohola pre tog vremena bezbedno.

Studija iz 2016. godine, koja je objavljena u American Journal of Stem Cells, opisuje kako tatin način života može imati neočekivani uticaj na zdravlje buduće bebe. Konzumiranje alkohola kod tate bila je povezana sa manjom težinom pri rođenju, smanjenjem veličine mozga i oštećenom kognitivnom funkcijom. Pored toga, deca rođena od starijih očeva mogu imati povećan rizik od razvoja šizofrenije, autizma i urođenih mana. Dokazano je i da bebe klinički gojaznih muškaraca mogu imati veće masne ćelije i biti podložnija gojaznosti i dijabetesu, a očevi sa psihosocijalnim stresom mogu preneti probleme u ponašanju na svoju decu.

Alkohol u trudnoći: Da li je dozvoljen za buduće mame i tate?

Dakle, da li to znači da muškarci koji žele da imaju decu nikada ne bi trebalo da piju? Ne baš.

Hansa Bhargava, pedijatar koji nije bio povezan sa studijom, analizirao je rezultate istraživanje. „Iako nije jasno koliko alkohola može da napravi razliku, izgleda da postoji veza između rizika od fetalnog alkoholnog sindroma i očeve konzumacije alkohola. Dok se zvanično ne potvrdi veza, najbolje je biti oprezan i minimizirati unos alkohola ako razmišljate da imate bebu“ kaže dr Bhargava. „Oba roditelja su uključena u obezbeđivanje najboljeg zdravlja bebe pre i posle porođaja.“ Pomoći će vam i ovo: Priprema za začeće – koliko vam pomažu suplementi? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

još iz kategorije