Uklanjanje spirale
05.04.2023 Začeće

Uklanjanje spirale: Kada mogu da ostanem u drugom stanju?

Kontraceptivna spirala je jedan od najefikasnijih oblika zaštite dostupnih danas. Međutim, šta se dešava kada želite uklanjanje spirale i trudnoću?

Uklanjanje spirale: Kako funkcioniše kontraceptivna spirala?

Da biste bolje razumeli kolike su vam šanse za trudnoću nakon uklanjanja spirale, biće od pomoći da znate kako one funkcionišu. Postoje dva tipa spirala: bakarna i hormonska. Oba tipa su mali uređaji u obliku slova T koji su ubacuju u matericu.

Bakarna spirala oslobađa bakar u matericu što ometa kretanje spermatozoida i otežava da dođe do oplodnje. Hormonska spirala oslobađa progestin u matericu, koji zgušnjava sluz grlića materice i otežava prolazak sperme. Ovakvo svakodnevno izlaganje progestinu razređuje i sluznicu materice, tako da je okolina materice manje podložna uspešnoj implantaciji opođenog jajeta.

Uklanjanje spirale: Kada možete da zatrudnite?

Ukoliko želite da uskoro ostanete trudni, treba da znate da se plodnost vraća u toku prvog menstrualnog ciklusa nakon uklanjanja. Dakle, čim vaš doktor izvadi spiralu, moći ćete da zatrudnite. Kada je u pitanju bakarna spirala, vaše telo ne mora da se navikava. Čim se uređaj ukloni, spermatozoidi mogu normalno da plivaju. Većina žena sa hormonskom spiralom ne prestaje da ovulira. To znači da kada se uređaj ukloni, one mogu da ostanu trudne.

Pilule za kontracepciju, flasteri ili prstenovi oslobađaju progestin, a ponekad i estrogen u telo što sprečava trudnoću zaustavljanjem ovulacije, dok to sa spiralom nije slučaj.  Međutim, ako ne zatrudnite odmah nakon uklanjanja spirale, ne brinite.  Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na plodnost, uključujući i godine, način života, porodičnu istoriju i opšte zdravlje.

 
gpointstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije