plodnost lubrikant
19.05.2023 Začeće

Lubrikant utiče na plodnost: Da, moguće je!

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju, veoma je važno da znate lubrikant utiče na plodnost. 

U slučaju da ne postoji posebna oznaka na ambalaži, velika je šansa da vas ometaju u začeću i sabotiraju vaše pokušaje da zatrudnite. Otkrivamo vam na koji način.

Lubrikant utiče na plodnost: Da, moguće je!

Uprkos nekim kontradiktornim dokazima, brojne studije su potvrdile da lubrikant utiče na plodnost. Vaginalni lubrikanti mogu oštetiti sprematozoide ili ih ometati dok putuju do materice kako bi oplodili jajnu ćeliju. Ovo važi na brojne vrste lubrikanata, pa čak i za one prirodne verzije. Pomoći će vam i: Alkohol u trudnoći: Kada tata pije, to utiče na bebu (mojabeba.rs)

Zašto lubrikant smanjuje plodnost?

Kiselost ili pH vrednost vagine i vaginalnog sekreta neposredno pre ovulacije savršena je za preživljavanje i kretanje spermatozoida. Međutim, pH vrednost većine lubrikanata nije pogodna za spermatozoide. Zapravo, lubrikanti imaju dovoljnu kiselost da ih ubiju.

Pored toga, gustina lubrikanta može otežati spermatozoidima putovanje do jajne ćelije, dok sadržaj vode može da ih ošteti i dovede do toga da apsorbuju vodu.

Najbolji lubrikant za vas, ukoliko planirate trudnoću, je predigra. Odvojite vreme da se opustite i povežete sa partnerom pre samog seksualnog odnosa. Zamolite partnera da vas više dodiruje, grli i ljubi. Mnoge žene kažu da im je potrebno 15 do 20 minuta stimulacije da bi se podigle raspoloženje.

Ako osećate suvoću vagine uprkos svim pokušajima predigre, pokušajte da koristite toplu vodu kao lubrikant. Voda nije toksična za spermatozoide i neće ometati njihovu sposobnost da oplode jajnu ćeliju.

Ako i dalje osećate potrebu da koristite lubrikant dok pokušavate da zatrudnite, najbolje je da izaberete onaj za koji je u kliničkim ispitivanjima pokazao da je siguran i efikasan za začeće. Oni se obično prodaju kao lubrikanti koji su „fertility friendly“. Otkrijte i ovo: Da li smem da pijem lekove ako pokušavam da ostanem trudna? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Kako godine utiču na plodnost

Kako godine utiču na plodnost

19.04.2023 Začeće

Kada želite da dobijete dete u dvadesetim, vreme je na vašoj strani.U tridesetim se šanse postepeno smanjuju, dok u četrdesetim možete naići na probleme prilikom začeća. Pročitajte više o tome kako godine utiču na plodnost

pročitaj još